„De la 1 septembrie gazul românesc va trece Prutul. Într-un an și jumătate, maxim doi, vom avea un sistem energetic de interconecatre complex. La fel, sunt convins că în doi ani vom avea un sistem de interconectare complex pe energie electrică. Astfel, vom fi mult mai siguri că nimeni nu ne va putea crea probleme, nu ne va mai putea amenința”, a declarat premierul Iurie Leancă.
La rândul său, șeful Executivului de la București a ținut să menționeze că fără sprijinul UE, România și Republica Moldova nu ar fi reușit să ducă la bun sfârșit construcția gazoductului. „Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar și mai sigur”, a subliniat Victor Ponta.
„Prin aceste proiecte vrem să asigurăm o viață mai bună. Integrarea Republicii Moldova în infrastructura noastră energetică este foarte importantă. Vom continua și cu alți pași. Ne vom extinde și pe domeniul rețelei de energie electrică. Vom asigura cel mai înalt nivel al independenței energetice a Republicii Moldova”, a declarat comisarul European pentru energie, Günther Oettinger.
Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a fost începută acum un an, costul total al proiectului constituind 26 milioane de euro, dintre care 7 mln. Euro grant din partea UE. Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. Consumul anual al ţării în 2013 a constituit circa un mlrd de metri cubi de gaze naturale, fără regiunea transnistreană.
Gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul ţării, iar pe partea română - de compania Transgaz.
Următoarea etapă a proiectului este construcţia conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.
Menţionăm că semnarea contractului de lucrări a avut loc la 20 august 2013, vizând construcţia Staţiei de Măsurare a Gazelor (SMG) şi a conductei pe teritoriul Moldovei cu Consorţiul condus de societatea română HABAU PPS Pipeline Systems SRL.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.