Societatea civilă anunță flashmoburi zilnice contra votului uninominal și mixt: „Haideți să nu ne fie frică”

Societatea civilă anunță flashmoburi zilnice contra votului uninominal și mixt: „Haideți să nu ne fie frică”

Reprezentanții societății civile și a mai multor ONG-uri au îndemnat astăzi cetățenii să iasă zilnic la manifestații contra schimbării sistemului electoral, votat în prima lectură în Parlament. Ei cer retragerea proiectului uninominal și mixt și cer „schimbarea politicienilor, nu a sistemului electoral”. 

Printre vorbitorii prezenți la conferință s-au numărat expertul economic Sergiu tofilat, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, jurnalista Natalia Morari, artistul Pasha Parfeni, președintele API, Petru Macovei, directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, directoarea Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc și alții.

„Să votezi schimbarea sistemului electoral pe ascuns este o batjocură față de alegători. Nu trebuie schimbat sistemul, trebuie schimbați politicienii”, a declarat la conferință Vladislav Gribincea.

„Nici nu visați, noi nu suntem afiliați cu partide politice. Din contra, noi chemăm partidele anti-oligarhice să se unească. Este datoria noastră să vorbim atunci când guvernanții nu-și fac tema pe acasă și se concentrează la subiecte ascunse pe sub masă”, și-a susținut co-vorbitorul Lilia Carasciuc.

Participanții la conferință susțin că dacă flashmoburile nu vor funcționa, ei ar putea recurge la proteste. „Va fi o campanie permanentă, trebuie să ne învățăm de la români. Demcrația este un proces, cu o ieșire la picnic nu schimbi lucrurile în țară. Numai împreună putem să ne apărăm democrația în această țară”, a mai spus Carasciuc.„Când a fost votat guvernul Filip, ni s-a promis că va fi ceva calitativ nou și foarte transparent. Ceea ce se face acum demonstrează exact contrariu, făcându-se pe ascuns, în interesele unui grup restrâns”, a spus și Petru Macovei.

„Fac un simplu apel la oamenilor care le pasă: știu că trăim într-un mediu de frică, oamenii se tem să iasă la protest pentru a nu fi văzuți de șefii lor și pedepsiți. Haideți să nu ne fie frică, uneori și câțiva oameni pot face istorie”, a fost îndemnul Nataliei Morari. „Nu neapărat noi vom câștiga și aceste proiecte vor fi retrase, dar e de datoria noastră să ieșim și să cerem asta”, a adăugat Sergiu Tofilat.

Amintim că în acestă duminică a avut loc un flashmob în fața Legislativului contra votului uinominal și mixt. Oamenii au venit cu pancarte și au scandat lozinci antiguvernamentale.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal