Peste 3 milioane de euro de la medicamentele compensate au ajuns pe conturile unui spital

Peste 3 milioane de euro de la medicamentele compensate au ajuns pe conturile unui spital

Date încurcate la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Lipsesc 77 de milioane de lei (echivalentul a 3,6 milioane de EURO) din banii alocați anul trecut pentru medicamente compensate. Acești bani nu au mai ajuns la moldovenii care au nevoie de medicamente, deși anul trecut Ministerul Sănătății anunțase cu fast că a suplinit cu jumătate banii pentru acest scop. Autoritățile nu explică unde au dispărut milioanele, însă conform unei decizii a Consiliului de administrație al CNAM din 27 decembrie, se pare că acestea au fost direcționate către Spitalul Clinic Republican, unde ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, figurează ca și președinte al Consiliului de administrație, informează Sănătate INFO.

„Pentru medicamentele compensate au fost alocate anul trecut aproximativ 430 de milioane de lei, cu 151 de milioane de lei mai mulți față de 2015. Ca urmare, numărul bolnavilor, care au avut acces la tratamente compensate a crescut cu peste 100 de mii. Pe lista beneficiarilor au fost incluși, în premieră, și copii până la vârsta de 18 ani. În cifre reale, acest lucru înseamnă că 708 mii persoane au beneficiat de medicamente compensate” - anunța ministra Sănătății, Ruxanda Glavan la prezentarea raportului de activitate pentru anul 2016. Datele folosite de ministră sunt inexacte. CNAM utilizează alte cifre.

„Cheltuielile pentru preparatele compensate au constituit în jur de 425 milioane de lei, fiind în creştere cu 52% faţă de anul precedent”, anunță CNAM în raportul său de activitate pentru anul 2016. Aceasta nu este cea mai mare nedumerire. Deși oficial se anunță cifra de 425 de milioane de lei, nici Ministerul Sănătății, nici CNAM nu explică unde sunt restul banilor - aproximativ 77 de milioane de lei. Căci, atunci când Parlamentul a votat Legea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală suma alocată pentru medicamente compensate era de 502 milioane și 500 de mii de lei.

Publicitate

Fondurile Asigurărilor au suferit modificări în luna octombrie și au fost reduse cu 59 de milioane de lei, însă Parlamentul nu a tăiat niciun leu din medicamente compensate. Redus a fost bugetul pentru fondul de profilaxie, precum și volumul transferurilor de la bugetul de stat pentru persoanele asigurate.

Citiți articolul integral pe Sănătate INFO.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal