Obama l-ar fi avertizat pe Trump să nu-l angajeze pe Flynn ca consilier pentru securitate

Obama l-ar fi avertizat pe Trump să nu-l angajeze pe Flynn ca consilier pentru securitate

Fostul președinte Barack Obama l-a sfătuit pe actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, să nu îl angajeze pe Michael Flynn. Acesta a fost numit consilier prezidențial pentru securitate națională în echipa Trump, dar a fost nevoit să demisioneze câteva săptămâni mai târziu, din cauza unui scandal referitor la presupusele sale legături cu Rusia. Fostul procuror general al SUA Sally Yates a declarat luni, în Congres, că a avertizat Casa Albă în luna ianuarie că noul consilier pentru securitate naţională, Michael Flynn, „poate fi şantajat” de ruşi, pentru că şi-a minţit şefii în legătură cu discuţiile şi contactele avute cu ambasadorul Moscovei la Washington, informează Digi24.

Fost director al serviciului de informații militare al SUA, Michael Flynn a fost unul dintre puținii responsabili militari americani care l-au susținut pe Donald Trump în timpul campaniei sale electorale. Numit de Barack Obama în 2012 la conducerea Defense Intelligence Agency (DIA), el a fost constrâns de președintele democrat să demisioneze aproape doi ani mai târziu, pe fondul unor probleme interne și al conflictelor repetate cu administrația de la Washington.

În cursul primei întâlniri cu Donald Trump în Biroul Oval, la câteva zile după alegeri, Barack Obama l-a avertizat pe succesorul său republican în legătură cu „comportamentul lui Flynn în calitate de șef al DIA”, a afirmat un fost responsabil al administrației Obama citat de AFP sub acoperirea anonimatului.

Publicitate

Dezbaterea asupra implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite a revenit în centrul atenției, luni, odată cu audierea în Senat a doi foști oficiali ai administrației Obama: Sally Yates, fosta numărul doi din cadrul Departamentului Justiției, și James Clapper, fost director al serviciilor de informații.

Fostul procuror general al SUA Sally Yates a declarat luni, în Congres, că a avertizat Casa Albă în luna ianuarie că noul consilier pentru securitate naţională, Michael Flynn, „poate fi şantajat” de ruşi, pentru că şi-a minţit şefii în legătură cu discuţiile şi contactele avute deu Ambasadorul Moscovei la Washington, relatează Associated Press, citată de News.ro.

În audierea din Comisia pentru informaţii a Senatului, care anchetează presupusa interferenţă rusă în alegeri, Yates a descris discuţiile cu Don McGahn, consilier la Casa Albă, în care a insistat că Flynn a minţit administraţia în legătură cu natura discuţiilor telefonice cu ambasadorul rus.

Declaraţia lui Yates, oficial care a făcut parte din administraţia Obama, dar a fost păstrată iniţial în administrația Trump înainte de a fi demisă, a reprezentat primul său comentariu public în legătură cu temerile exprimate de ea înainte de concedierea lui Flynn, în februarie.

Senatorii a întrebat-o pe Yates, care a negat că ar fi sursa scurgerilor de informaţii.

Moscova a dezminţit în repetate rânduri orice implicare în alegerile prezidenţiale americane, în vreme ce Donald Trump a negat implicarea Rusiei şi a acuzat administraţia Obama pentru presupusa interceptare a convorbirilor telefonice din Trump Tower, ulterior explicând că în spatele atacurilor cibernetice s-ar putea afla inclusiv China.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal