Moscova încet renunță la embargoul impus asupra vinurilor moldovenești. Cu o economie infirmă și Igor Dodon la conducerea țării, vinificatorii moldoveni sunt atrași din nou pe orbita Rusiei. Cu toate acestea, Republica Moldova rămâne împărțită între Europa și Rusia. Jumătate dorește să colaboreze cu Occidentul, cealaltă jumătate cu Moscova, scrie publicația Politico citată de Agora.
Vinurile fabricate de Alexandru Luchianov sunt vândute inclusiv în țări depărtate precum China și Japonia, dar vinificatorul de 48 de ani încă mai speră să intre pe piața fostului stăpân imperial al țării sale, Federația Rusă.
„Știm că va fi o luptă, dar Rusia o merită”, a declarat Luchianov la vinăriile sale elegante „Et Cetera”, ascunse între satele dărâmate din sudul Moldovei, celei mai săraci țări din Europa.
Când acum 14 ani, Luchianov a început cultivarea strugurilor, industria vinicolă a Moldovei s-a bazat în mare măsură pe exporturile către Rusia, unde erau livrate aproape 40% din sticlele sale. Acum, din cauza diverselor interdicții de import din partea Moscovei, principalele piețe ale țării se află în Uniunea Europeană, se spune în articol.
„Industria vinicolă a Republicii Moldova este o scânteie în întuneric. Strugurii țării, cultivați aici încă din epoca romană, cresc în soluri bogate în minerale, într-un climat similar celui din Burgundia. Iar vinul este esențial pentru conștiința moldovenească: deține un record mondial Guinness pentru cea mai mare colecție de vinuri. Și acum două luni, parlamentul de la Chișinău a reclasificat vinul ca pe un aliment, nu o băutură alcoolică”, notează autorul articolului.
„Rusia nu este o prioritate, deși piața este mare și ar fi un pas logic pentru noi” - Sorin Bălănel, director Marketing la Vinăria Purcari
Dar Vinul moldovenesc coboară lent în clasamentul privind volumul de producție. Acum ocupă locul 20 în lume, între Brazilia și Georgia. Exporturile către China sunt în creștere, cu toate acestea piața rusă oferă un spațiu substanțial de creștere.
Cu o economie infirmă și Dodon la conducerea țării, vinificatorii moldoveni sunt atrași din nou pe orbita Rusiei - unii aparent împotriva voinței lor. În timp ce piața rusă se ține de cuvântul dat până la alegerea lui Dodon, de a permite accesul vinurilor pe piața rusă, Republica Moldova se afla pe o cale pro-europeană.
Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a avertizat că recâștigarea unei poziții proeminente pe piața rusă a vinului s-a dovedit a fi o provocare.
„Revenirea pe această piață cere mult efort deoarece imaginea noastră a fost discreditată, iar distribuitorii au fost retrogradați”, a spus Arpentin.
„Moldova este împărțită între Europa și Rusia. Jumătate dintre noi vor să meargă într-o direcție, cealaltă jumătate în alta” - Alexandru Luchianov
„Suntem mai interesați de Statele Unite, Canada, Europa, în special de Marea Britanie”, a declarat Sorin Bălănel, director Marketing la Vinăria Purcari, cea mai veche fabrică de producție din țară. Rusul rus Nikolai I a deschis vinăria prin decret în 1827. În pofida legăturilor istorice, „Rusia nu este o prioritate, deși piața este mare și ar fi un pas logic pentru noi”, a mai spus Bălănel.
Vezi și aceste știri

Mai multe asociații solicită Ministerului Infrastructurii retragerea proiectului de modificare a Codului transporturilor rutiere. Motivul invocat de acestea

Două companii care oferă credite nebancare și-au suspendat activitatea. Anunțul făcut de CNPF
