
Proiectele privind votul uninominal și mixt s-au votat fără avizul Guvernului și expertiza CNA. Care este procedura legală
Proiectul votului uninominal și a celui mixt, dar și comasarea lor, a avut loc cu încălcarea regulilor de adoptare a unui proiect de lege în Parlament. O spune președintele Centrului pentru Resurse Juridice, Vladislav Gribincea. Potrivit juristului, nici proiectul privind sistemul mixt, nici cel cu privire la uninominal, nu au primit avizul obligatoriu al Guvernului și nici expertiza CNA.
・
„Conform legii, un proiect poate fi suspus votului în Parlament doar dacă este susținut de experiza anticorupție și avizul Guvernului, în cazul în care implică cheltuieli financiare. Iar aceste două proiecte implicau cheltuieli financiare majore. Mai e nevoie și de avizul Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului. Nici una dintre aceste condiții nu erau întrunite pentru ca acele două proiecte să fie supuse votului în Parlament. Acest vot a fost anunțat subit, proiectele nici nu erau pe agenda Parlamentului, ci au fost introduse la propunerea președintelui Parlamentului. Comisia Juridică a dat doar un aviz pentru proiectul uninominal, dar nu exclude necesitatea avizului CNA și a Guvernului”, a declarat, într-o conferință de presă, președintele Centrului pentru Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.
Etapele prin care trece un proiect de lege este stipulat în Regulamentul Parlamentului. Potrivit acestuia, proiectele se distribuie spre avizare comisiilor permanente, Direcţiei juridice a Secretariatului Parlamentului şi, după caz, Guvernului, instituţiilor interesate. (conform Art. 48 prim).
Un alt articol din Regulamentul Parlamentului stipulează cazurile în care este necesar avizul Guvernului. Astfel, potrivit art. 58, „proiectele de acte legislative şi propunerile legislative înaintate de Preşedintele Republicii Moldova, de deputaţi sau de Adunarea Populară a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia se remit Guvernului spre avizare. Neprezentarea avizului în termen de cel mult 30 de zile sau într-un termen mai restrîns, stabilit de Preşedintele Parlamentului, nu împiedică examinarea proiectului de către Parlament, dacă legea nu prevede altfel”. Totuși, proiectele care implică „majorarea sau reducerea veniturilor sau cheltuielilor bugetare” trebuie obligatoriu să aibă avizul Guvernului.
Amintim că proiectul de comasare a votului uninominal și mixt a fost adoptat în prima lectură cu votul a 74 de deputați, chiar înainte de vizita delegației de la Comisia de la Veneția, care trebuia să se pronunțe asupra acestor proiecte.