Sistemul de protecție a copilului, în stil austriac. Impresiile echipei Concordia Moldova după vizita de studiu la Viena

Sistemul de protecție a copilului, în stil austriac. Impresiile echipei Concordia Moldova după vizita de studiu la Viena

Zece asistenți și lucrători sociali, dar și psihologi ai filialei din Moldova a Asociației obștești „CONCORDIA. Proiecte sociale” au participat, între 24 și 28 aprilie, la o vizită de studiu în capitala austriacă, Viena. Grupul de la Chișinău, alături de patru specialiști de la CONCORDIA România, au avut șansa de a explora domeniul protecției copilului în Austria, să „guste” din experiența statului european în ceea ce privește lucrul cu copiii în situații de risc, dar și să viziteze un sătuc SOS pentru copii aflați în dificultate. 

În primele zile ale vizitei, angajații CONCORDIA au beneficiat de un workshop cu privire la lucrul cu familiile și copiii aflați în situații dificile. Grupul a fost instruit de trainerul Raluca Jacono. A urmat o întâlnire la sediul municipalității Viena, unde specialiștii CONCORDIA au avut o discuție cu Directorul centrului regional 3 pentru protecția copiilor și a tinerilor, municipalitatea Viena, Bettina Terp.

„În centrele de criză se întâmplă cea mai frumoasă parte a muncii noastre. Nu știi niciodată ce s-a întâmplat de seara până dimineața”, a spus în discursul său Bettina Terp.Doamna Terp a precizat că cele mai mari probleme cu care se confruntă copiii ajunși la centru sunt neglijența părinților, dar și violența fizică, psihologică și sexuală. „Scopul nostru principal este să-i aducem în sânul familiei. Procesul poate dura de la 6 la 8 săptămâni, iar noi ne rezervăm timp pentru acest proces”, a explicat Bettina Terp.

Autor:

Publicitate

Dacă centrul nu reușește să integreze copilul în familie, minorul este luat în plasament conform vârstei sau categoriei de probleme. Doar în Viena sunt 1700 de copii în centrele rezidențiale și 1600 de copii în familiile de plasament. Potrivit lui Bettina Terp, procentul de reintegrare a copiilor în familii din centru rezidențial e de 65 %.

Grupul din R. Moldova a avut parte și de un seminar cu privire la „family coaching”, un conceptul care a început acum 15 ani în Viena ca un serviciu de combatere a abandonului, transformându-se treptat în unul de reintegrare.

În ziua de 26 aprilie, grupul de angajați CONCORDIA a vizitat sătucul pentru copii Kinderdorf. Satele de tip SOS sunt comunități pe specificul unui sat, cu unități de locuire de tip familial, în care minorii locuiesc cvasi-permanent cu o persoană cu care au o relație îndelungată. Potrivit pedagogului social Tatiana Baginova, care muncește la SOS Kinderdorf, organizația primește în jur de 11.000 de sesizări pe an cu privire la copii aflați în dificultate. Familiile SOS Viena sunt finanțate în proporție de 70% de la stat și 30% din donații.

Pe 27 aprilie, specialiștii Concordia Moldova au vizitat Centrul de terapie socio-pedagogic (NÖ Socio- Pedagocical Center Pottenstein) în care sunt plasați copii cu comportament adecvat în conformitate cu particularitățile de vârstă.

Scopul serviciilor este îmbunătățirea calității vieții copiilor, și se pune accent pe reintegrarea copiilor în familiile biologice/extinse.

O mare parte din activitatea centrului este axată pe terapie efectuată de către un specialist profesionist din partea autorităților și costurile sunt suportate de către stat.

Centrul de asemenea practică activ terapia cu câini bine pregătiți care sunt, potrivit specialiștilor, un beneficiu pentru copii. Angajații Concordiei au avut posibilitatea de a face cunoștință cu unul din câini care are o misiune deosebită în viața micuților.

La finele deplasării la Viena, grupul de la CONCORDIA Moldova a vizitat centrul „Die möwe” sau „Pescărușul”, care de mai mult de 25 de ani oferă consiliere pentru copii supuși violenței, iar în ultimii ani propune și servicii de prevenție. Organizația are 7.000 de cazuri noi pe an, iar beneficiarii sunt ajutați de 5 centre, unul în Viena și patru în 4 în regiunea Austria inferioară.

La reîntoarcerea la Chișinău, membrii echipei Concordia Moldova afirmă că experiența vieneză le-a fost de mare folos. „Mi-a plăcut foarte mult asistența copiilor care sunt victime ale abuzului, felul în care în Austria se face apropierea de acești copii. E important că un caz este tratat în echipă, e un mecanism foarte bine pus la punct. De asemenea, e de remarcat disponibilitatea pe care am avut-o la fiecare întâlnire”, a spus pentru Agora Svetlana Bolun.

Autor:

„Toate serviciile pe care am reușit să le cunoaștem au fost foarte utile, atât în sectorul public, cât și în cel privat. M-a impresionat foarte mult că statul se implică atât financiar, cât și fizic în implementarea unor strategii. Acasă putem implementa centrele de criză pe care nu le avem, având totuși copii dificili care au nevoie de ajutor. Am avut posibilitatea să selectăm foarte multe idei, pentru noi vizita în Austria a fost o perioadă foarte frumoasă”, consideră șefa departamentului asistență socială în cadrul CONCORDIA Moldova, Cristina Racu.

Psihologul și coordonatoarea departamentului de terapie la Concordia Moldova, Gabriela Popenco, de asemenea a remarcat utilitatea vizitei de studiu. „Am avut ocazia să vedem servicii de calitate similare celor din Moldova, dar avem multe de învățat de la ei. Am rămas impresionată de serviciul care acordă asistență psihologică minorilor abuzați. Noi avem servicii similare, dar nu sunt la fel de dezvoltate. Am stabilit relații de colaborare cu unii psihoterapeuți pe care în curând îi așteptăm în Moldova”, a declarat Gabriela Popenco.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal