Suprafața spațiilor verzi din R. Moldova a crescut cu 1300 ha, chiar dacă au fost plantate doar 75 ha, în 2016

Suprafața spațiilor verzi din R. Moldova a crescut cu 1300 ha, chiar dacă au fost plantate doar 75 ha, în 2016

Spațiile verzi au înregistrat o creștere surprinzătoare de 1,3 mii de ha pe parcursul. Totuși, acest lucru nu se datorează plantărilor intensive inițiate de primării, ci a unei decizii de a include în datele statistice un parc din localitatea Vadul-lui Vodă.

În 2016, suprafața totală a spațiilor verzi din localitățile urbane a constituit de 7,7 mii ha sau 8,8% din suprafața totală a intravilanului. Comparativ cu 2015 suprafața spațiilor verzi a fost în creștere cu 1300 de ha. În mare parte, acest indicator a crescut din contul includerii în colectarea de date a suprafeței parcului Nistrean din localitatea Vadul-lui-Vodă.

Actualmente în Republica Moldova suprafața medie a spațiilor verzi ce revine în medie pe un locuitor este de 51,0 m2.

Suprafaţa spaţiilor verzi

Publicitate
...

În anul 2016 a fost efectuată plantarea arborilor pe o suprafaţă de 75,6 ha cu 4,6 ha mai mult față de anul 2015, iar a plantelor floricole şi a suprafeţelor de gazon pe o arie de 27,7 ha, cu 2,5 ha mai puțin față de anul 2015. Pe o suprafaţă de 34,5 ha au fost plantaţi arbuşti, cu 8,5 ha mai puţin comparativ cu anul precedent. În total în localităţile urbane pe parcursul anului au fost plantaţi 18,9 mii arbori, 17,3 mii arbuşti, 592,5 mii unităţi de material floricol.

Cea mai mare pondere a lucrărilor de plantare a arborilor, arbuştilor, plantelor floricole şi a suprafeţelor de gazon revine mun. Chişinău. De asemenea, putem menţiona lucrări de plantare a arborilor în or. Tvardița (23,8% din total arbori plantaţi pe ţară), în or. Cahul (4,6%), UTA Găgăuzia (4,5%) şi or. Ștefan Vodă (2,1%). Arbuşti au fost plantaţi în mun. Bălţi (47,8%), or. Mărculeşti (3,8%), or. Cahul (2,9%), or. Ştefan Vodă (2,3%). În 23 oraşe ale ţării întreprinderile de salubrizare şi amenajare pe parcursul anului 2016 nu au plantat nici un arbore sau arbuşti.

Cele mai mari valori a acestui indicator sunt înregistrate în or. Vadul lui Vodă - 1007,5 m2 locuitor, or. Tvardița (raionul Taraclia) - 324,1 m2 /locuitor și or. Frunză (raionul Ocnița) - 177,1 m2 /locuitor. Menționăm că nu toată populația orașelor dispune de necesarul minim de spații verzi. În 14 localități urbane ale țării suprafața medie a spațiilor verzi ce revine unui locuitor este de până la 26 m2, iar în orașul Cahul în medie pe un locuitor revin doar 4,9 m2, iar or. Otaci este lipsit de spații verzi.

Spatiile verzi reprezintă o categorie funcțională în cadrul localităților sau aferentă acestora, al cărei specific este determinat, în primul rând, de vegetație în general amenajată, la care se asociază cadrul construit specific, cuprinzând dotări și echipări destinate activității cultural-educative, sportive sau recreative a populației. Suprafața acestor spații în proporție de 66 la sută reprezintă spații de folosință generală (scuare, grădini, parcuri, etc.), restul fiind spațiile cu acces limitat (19,0%), spațiile cu funcții utilitare (9,9%), spațiile cu profil specializat (2,6%) și spațiile din zonele turistice și de agrement (1,8%).

Amintim că potrivit datelor statistice din 2014, mun. Chișinău și orașul Otaci ar fi pierdut într-un singur an 900 ha de stații verzi. În acest caz nu au avut loc defrișări masive, ci o revizuire a statutului unor terenuri private.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal