
STUDIU. Două treimi dintre moldoveni spun că ortodoxia este importantă pentru identitatea națională
La un sfert de secol după căderea Cortinei de Fier și prăbușirea ulterioară a Uniunii Sovietice, Pew Research Center a făcut public rezultatele unui studiu major potrivit căruia religia s-a reafirmat ca parte importantă a identității individuale și naționale în mai multe state din Europa Centrală și de Est unde regimurile comuniste au reprimat religia și au promovat ateismul, transmite Agora.
・
Potrivit studiului, în Republica Moldova 92 la sută din cetățeni se identifică creștini ortodocși, 6 la sută de late religii, iar restul (2 la sută neafiliați). Astfel în țara noastră se află cea mai mare rată de creștini ortodocși în Europa Centrală și de Est.

Totodată, 46% din moldoveni declară că Republica Moldova este o țară religioasă în prezent, iar 56% consideră că Republica Moldova a fost religioasă în anii 1970 - 1980 (când sa făcut parte din Uniunea Sovietică).

Relativ puțini ortodocși sau catolici din Europa Centrală și de Est spun că participă în mod regulat la servicii religioase, se roagă adesea sau consideră că religia este centrală pentru viața lor. Doar 13 la sută din moldoveni recunosc că frecventează biserica cel puțin o dată pe săptămână (media țărilor creștin ortodoxe este de 10%).

În multe țări din Europa Centrală și de Est, religia și identitatea națională sunt strâns legate între ele. Aproape două treimi, 63 la sută din moldoveni sunt de părere că religia ortodoxă este importantă pentru identitatea națională a cetățenilor.

Chiar dacă relativ puțini oameni din Europa Centrală și de Est spun că frecventează săptămânal o biserică, în medie 86% din persoane chestionate în 18 țări afirmă că cred în Dumnezeu. Cea mai mare rată este în Georgia (99%). Aceasta este urmată de Armenia (95%), Republica Moldova (95%), România (95%) și Bosnia (94%).

Centrul de cercetare american Pew Research Center a desfășurat sondajul în perioada iunie 2015 - iulie 2016, în 18 țări în 17 limbi. La chestionare au participat peste 25 de mii de persoane cu vârstă mai mare de 18 ani din Armenia, Belarus, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Ungaria, Georgia, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia, Ucraina, Croația, Republica Cehă și Estonia.