Coarctaţia de aortă este o anomalie din naştere, care se manifestă prin îngustarea aortei, artera care asigură transportul sângelui către organele corpului.

„A fost o procedură complicată, însă a trecut cu bine. Noi, ca medici, suntem satisfăcuți de rezultat. S-a montat un dispozitiv special, care o să mențină aorta întredeschisă în permanență”, spune medicul cardiolog intervenționist al spitalului, Ion Popovici.

Această intervenție minim invazivă prezintă o alternativă a operației clasice pe cord deschis, având ca avantaje recuperarea foarte rapidă a copilului, lipsa traumatismului asociat cu oricare intervenție chirurgicală, precum și siguranța procedurii.

Operația a constat din implantarea unui dispozitiv în partea îngustată a aortei. Procedura a fost dirijată de către Prof. Petru Liuba, Șef Secție Cardiologie Intervențională și profesor asociat al Universităţii din Lund, Suedia, medic primar Cardiologie Congenitală Intervenţională Pediatrică: „Procedura a fost una extrem de bine pusă la punct, cu un rezultat foarte bun. Intervenția pe care am efectuat-o implică riscuri, însă am făcut-o cu atenție, am încercat să minimalizăm riscurile cât de bine am putut.

Potrivit medicilor, pentru copilul de 7 ani a fost aleasă soluția optimă de tratament: înlăturarea cu succes a defectului care îi amenința viața și reducerea traumei la minimum.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!