AUDIT: 12 deputați au scăpat de amenzi rutiere și nu pot fi cercetați din cauza imunității

AUDIT: 12 deputați au scăpat de amenzi rutiere și nu pot fi cercetați din cauza imunității

Curtea de Conturi a publicat în Monitorul Oficial Raportul auditului Managementul sistemelor de supraveghere a traficului rutier unde au fost constatate abateri grave și prejudicii de peste 150 milioane lei aduse bugetului de stat. De asemenea, s-a constatat că 12 deputați au scăpat, în condiții neclare, de amenzi, iar cercetarea cazurilor este împiedicată de imunitatea parlamentarilor.

În cadrul auditului Curții de Conturi s-a stabilit că în perioada 2014-2015 agenții constatatori, prin emiterea încheierilor, au încetat 14839 de proceduri contravenționale privind încălcările stabilite în traficul rutier pentru care ar fi fost posibilă aplicarea unor amenzi în cuantum de la 4226,8 mii lei până la 6575,8 mii lei. Potrivit prevederilor cadrului legal, cauza care înlătură caracterul contravențional al faptei și răspunderii contravenționale se consideră starea de iresponsabilitate, legitima apărare, starea de extremă necesitate, constrângerea fizică și/sau psihică, riscul întemeiat, precum și cazul fortuit.

Urmare a examinării unui eșantion de 32 de proceduri contravenționale (din totalul de 1858 de proceduri pornite în lunile septembrie 2014 și septembrie 2015), s-a stabilit că în 10 cazuri (30% din totalul cauzelor examinate de audit) agenții constatatori și-au depășit atribuțiile de serviciu și au încetat cauzele contravenționale prin încheierile emise în lipsa temeiului juridic. În această situație se conturează riscul de eschivare de la răspunderea contravențională și prejudicierea bugetului de stat prin neaplicarea amenzii corespunzătoare.

Publicitate

Totodată, în cadrul aceluiași eșantion, auditul a stabilit 12 cazuri de încălcare a regulilor de circulație rutieră, comise de persoane cu statut de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care la fel au fost încetate prin emiterea încheierii agentului constatator.

În această situație, auditul este în imposibilitate de a se expune asupra conformității procesului de încetare a procedurilor contravenționale, dat fiind faptul că răspunderea contravențională vizează persoanele care dețin imunitate parlamentară. Toate acestea în ansamblu generează evitarea răspunderii contravenționale și lipsirea bugetului de venituri pasibile încasării, se constată în auditul Curții de Conturi.

Auditorii mai remarcă și faptul că deși dispuneau de informații certe care permiteau identificarea contravenienților, agenții constatatori nu și-au îndeplinit atribuțiile privind identificarea și atragerea lor la răspundere contravențională. Astfel, auditul a identificat 3768 de cazuri în care nu a fost stabilit contravenientul deși mijloacele de transport cu care a fost comisă contravenția/încălcarea erau înregistrate la organele de stat sau instituțiile din subordinea acestora (Secretariatul Parlamentului, Cancelaria de Stat, organele judiciare, CNA, Procuratura Generală, SIS, MAI, alte organe ale APC, AAPL, ÎS, ÎM).

Din aceste cazuri, 2607 sunt în procedură, pentru 88 sunt pornite procese contravenționale, pentru 197 au fost întocmite procese-verbale (care însă nu sunt achitate), iar pentru 876 de contravenții emisă încheierea agentului constatator. Amenzile aferente la 2695 cazuri care puteau fi încasate în buget constituia de la 853,7 mii lei până la 1355,6 mii lei. Din cazurile indicate mai sus se remarcă 320 cazuri de săvârșire a contravențiilor cu mijloacele de transport înregistrate la MAI, amenzile constituind de la 103,7 până la 156,8 mii lei.

Un alt exemplu constatat privind posibilitatea de identificare a contravenientului se referă la cazurile de încălcare a regulilor de circulație rutieră, comise cu automobile ale căror proprietari sunt operatorii economici responsabili de implementarea sistemelor de monitorizare a traficului rutier.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal