VIDEO. Mafia anabolizantelor. Cobzac: Responsabili de schemă se fac Filip, Armașu, Vrabie, Botnari și Poșta Moldovei

VIDEO. Mafia anabolizantelor. Cobzac: Responsabili de schemă se fac Filip, Armașu, Vrabie, Botnari și Poșta Moldovei
Foto: Grigore Cobzac/FB

Biroul Permanent și Plenul Parlamentului au refuzat pentru a patra oară audierea raportului de alternativă al Comisiei parlamentare de anchetă „Privind activitatea Î.S. Poşta Moldovei” în legătură cu informaţiile referitoare la organizarea de către angajaţii instituţiei a transportării ilegale, în afara teritoriului R. Moldova a substanţelor interzise, cât și a Raportului perfectat de reprezentanții majorității parlamentare.

În legătură cu acest lucru, deputatul Grigore Cobzac, președintele Comisiei parlamentare de anchetă, constată nedorința Parlamentului de a examina și de a lua atitudine față de ilegalitățile expuse în raportul de alternativă.

„Raportul e făcut public, schema criminală este descrisă detaliat. Cunosc despre aceasta aproape toți - presa, cetățenii, Parlamentul, angajații Poștei Moldovei, Serviciul Vamal, presa internațională. Cu părere de rău în R. Moldova nu este nicio reacție. Sunt condamnări în SUA. Cunoașteți reținerile recente din Rusia. Este o anchetă penală în Germania. În Belarus această schemă a fost stârpită de organele de drept, numai în Moldova - nimic”

Potrivit acestuia, responsabili pentru funcționarea schemei se fac astăzi responsabili Octavian Armașu, Vasile Botnari, Vitalie Vrabie și conducerea Poștei Moldovei.

Într-o declarație postată pe pagina sa de Facebook, dar pe care n-a apucat s-o citească în plenul Parlamentului, deputatul enumeră o listă de persoane responsabile de schema traficului de anabolizante.

1. Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, ministrul Vasile Botnari. Sunt direct responsabili de transportările ilegale, deoarece „Poşta Moldovei” este în subordinea respectivului minister. Mai mult lipsa de reacţie la solicitările Comisiei o calificăm ca cel puţin protecţia schemei. În acest sens descriem mai multe exemple de comunicare cu MTIC.

Urmare a solicitării Comisiei către Minister, „Poşta Moldovei” a furnizat informaţii trunchiate şi falsificate ce ţin de evidenţa codurilor-bare atribuite fiecărei trimiteri poştale internaţionale. Informaţia respectivă este foarte importantă, deoarece ar permite identificarea persoanelor care perfectează ilegal pachetele cu „anabolizante”, în alte locuri decât în OP 2000MD şi astfel ocolesc procedurile vamale. Evident, stabilind că documentele recepţionate sunt false şi incomplete, prin scrisoare, Comisia a informat MTIC despre acest fapt. Răspunsul primit - „Poşta Moldovei” nu efectuează asemenea evidenţă” ne-a convins - MTIC intenţionat nu doreşte să livreze informaţie Comisiei. [...]

În pofida multiplelor informaţii din presă şi a solicitărilor vizavi de transportările ilegale de către „Poşta Moldovei” a „anabolizantelor”, ex-ministrul Vasile Botnari nu s-a autosesizat pentru a curma schema. [...]

2. Ministerul Finanţelor şi Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Ministrul Finanţelor Octavian Armaşu şi Directorul general al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie.

Pornind de la comunicarea in scris, care am avut-o cu aceşti doi înalţi demnitari de stat mi s-a creat impresia că sunt rupţi de realitate. Legea pentru ei nu contează. De patru ori, prin patru scrisori distincte, începând cu luna mai şi terminând cu luna septembrie 2016 Comisia a solicitat declaraţiile vamale pentru trimiterile poştale internaţionale păstrate conform termenilor legali. De patru ori dânşii au confirmat, în scris, disponibilitatea de a le transmite, ca în final Comisia să nu le primească. Este evident tergiversarea transmiterii acestor documente, până la întreruperea nejustificată a mandatului Comisiei de către Parlament. Legătura cauză - efect între aceste două acţiuni este evidentă.

Importanţa examinării de către Comisie a declaraţiilor vamale este determinantă. Ar fi fost posibil de stabilit familiile vameşilor, executori nemijlociţi în schemă, aplicarea ştampilelor false, documentarea identităţii false a expeditorilor, conţinutul declarat al trimiterilor şi altă informaţie preţioasă.

Mai mult ca atît, ministrul Octavian Armaşu şi directorul general Vitalie Vrabie direct, in scris au fost informaţi despre schemă de Comisie, cu indicaţia unde să intervină, să stabilească faptul existenţei ilegalităţilor şi evident să o contracareze. Vezi pagina 31-32 din raport. Reacțiile au fost absente, transportările ilegale au continuat.

Mai mult ca atât, în timpul activității comisiei a fost promovată în funcție o persoană despre care se știa cu certitudine că este implicata in schemă.

Şi ministrul Octavian Armaşu şi directorul general Vitalie Vrabie nu s-au autosesizat din presă, din informaţia Comisiei şi nici urmare a anchetei formale dispuse de prim-ministru Pavel Filip în martie 2016 pe subiectul transportărilor ilegale pentru contracararea lor. [...]

3. Directorul Î.S. „Poşta Moldovei” Serghei Nastas. [...]

4. De asemenea responsabili pentru acţiune/inacţiune sunt şi alte persoane, angajaţi ai Î.S. „Poşta Moldovei” [...].

5. Tabloul nu ar fi deplin, dacă nu aş menţiona şi responsabilitatea Primului Ministru Pavel Filip pentru funcţionarea schemei.

În confirmarea afirmației, menţionăm că transportările ilegale au înflorit în perioada când domnia sa a exercitat funcţia cu demnitate publică de ministru al MTIC. Or, în subdiviziunea acestui Minister se află Î.S. „Poşta Moldovei”. Ulterior, aceste ilegalităţi au continuat şi în perioada de când dl. Pavel Filip exercită funcţia de prim-ministru, doar că de această dată este stabilită implicarea în schemă a doi miniştri din Guvernul său, a serviciului Vamal şi a Î.S. „Poşta Moldovei”. Argumentarea respectivă este descrisă în Raport.

Domnul Pavel Filip nu poate nega faptul că cunoştea existenţa schemei.

Despre aceasta au fost multiple informaţii în presă, dar şi societatea civilă a bătut alarma. Doresc să evidențiez că la data de 02 martie 2016 pe Harta Corupţiei un grup de ofiţeri SIS, SV şi MAI au plasat informaţie despre schema cu „anabolizante”.

Probabil, urmare acestor evenimente dl. Pavel Filip, în martie 2016, a dispus o anchetă pentru elucidarea schemei criminale, care spre regret a fost doar una formală. Astăzi, cunoaștem - „ancheta” a fost lipsita de substanță. Or, ilegalitățile nu doar că nu au fost stopate, dar au continuat şi în timpul desfășurării anchetei Premierului, dacă ea în general a fost desfăşurată sau a fost numai pentru a liniști opinia publică. Toate acestea luate împreuna, dar si faptul, că atunci când Comisia de anchetă parlamentară s-a apropiat de subiect, doi miniștri din Guvernul Filip, Serviciul Vamal şi Î.S. „Poşta Moldovei au acţionat coordonat pentru a proteja schema asigurându-i astfel viabilitatea ei, îl fac pe Pavel Filip responsabil de funcționarea schemei.

Nu putem să ignorăm nici faptul că Guvernul nu s-a autosesizat și nu a întreprins acțiuni concrete, palpabile și cu rezultat în vederea elucidării, contracarării, și tragerii la răspundere a tuturor celor implicați în exportul substanțelor interzise, de la cel mai înalt nivel, cel guvernamental, pînă la ordinari executori, nici pînă la publicarea Raportului Comisiei la 13 octombrie 2016, unde a fost documentata schema si numiți protagoniștii ei și nici după.

Cobzac le-a spus astăzi jurnaliștilor la Parlament că după ce Pavel Filip ajuns prim-ministru, doi miniștri din Guvernul său protejează schema. Președintele Comisiei de anchetă afirmă că există un grad înalt de protecție a schemei, fapt care vorbește despre valoarea profiturilor.

Video: privesc.eu

Citiți aici declarația integrală a deputatului Grigore Cobzac.

Subiectul traficului cu anabolizante a fost reflectat în presa de investigație.

„Cunoașteți și investigațiile pe această temă. Investigația Centrului de Investigație Jurnalistică, care a fost desemnată ca cea mai buna investigație jurnalistică pe tema corupției in cadrul unui concurs național organizat de PNUD si CNA. Ați auzit corect, nu m-am greșit - CNA. Tot aceasta publicație a ajuns ca semifinalista in cadrul concursului Premiul European al Presei”, a spus Cobzac.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Președinta R.Moldova și Comisarul European pentru Buget și Administrație susțin o conferință de presă

Președinta R.Moldova și Comisarul European pentru Buget și Administrație susțin o conferință de presă

 Angajații antrenați în procesul de gestionare a fluxului de refugiați vor primi sporuri salariale

Angajații antrenați în procesul de gestionare a fluxului de refugiați vor primi sporuri salariale

Decizie CSE: Rezervele de stat vor fi completate cu încă 15 milioane m3 de gaze naturale. Acestea vor fi stocate în Ucraina

Decizie CSE: Rezervele de stat vor fi completate cu încă 15 milioane m3 de gaze naturale. Acestea vor fi stocate în Ucraina

Advertoriale
Cartego și elefant.md îți aduc cărți la prețuri anticriză

Cartego și elefant.md îți aduc cărți la prețuri anticriză

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Municipiul Chișinău are încă trei cetățeni de onoare. Ce personalități mai dețin acest titlu și care sunt beneficiile
 • 2
  Bunuri sechestrate în valoare de 6,2 mld. de lei și 33 mil. de lei, trecute în bugetul de stat. Cum intervine ARBI în recuperarea bunurilor infracționale (VIDEO)
 • 3
  Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari
 • 4
  Promo-LEX: Regimul de la Tiraspol a condamnat prima persoană pentru critica deschisă a războiului din Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.