Raport de monitorizare a alegerilor locale din 14 mai. Promo-LEX a descoperit încălcări

Raport de monitorizare a alegerilor locale din 14 mai. Promo-LEX a descoperit încălcări

Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că programul de lucru al CECE I și BESV nu era respectat conform prevederilor legale. În cazul CECE I, din 21 de vizite, în 7 cazuri consiliile nu funcționau în perioada orelor de audiență. În același timp, BSEV, din 28 de vizite, în 13 cazuri birourile erau închise în perioada orelor de audiență.

De asemenea, au fost constatate cel puțin 2 cazuri de utilizare a resurselor administrative de către candidații înscriși în cursa electorală. Resursele administrative au fost utilizate prin: atragerea angajaților instituțiilor publice în timpul programului de lucru în activități de agitație electorală, precum și implicarea reprezentanților autorităților publice de nivel ierarhic superior, în timpul orelor de muncă, în activități de promovare. Într-un caz este vorba despre candidatul desemnat de PSRM în satul Pervomaisc și în altul, de candidatul independent la funcția de primar în orașul Tvardița.

În cadrul monitorizării, au fost depistate și trei cazuri de oferire de bunuri și servicii în campaniile electorale. Concurenții implicați sunt din cadrul partidului PSRM, PDM, PCRM. Drept exemple de servicii au fost renovarea unui stadion, reconstrucția monumentelor și materiale de construcții

Totodată, estimările monitorizării Promo-LEX pentru perioada 14 aprilie - 05 mai 2017, arată că cel puțin 6 concurenți electorali (PSRM, PCRM, PDM, PL, PPPDA, Tuni Corneliu- independent) au utilizat fonduri de campanie pe care nu le-au declarat în totalitate. Cuantumul total al cheltuielilor neraportate se ridică la 24 859 de lei.

În privința listelor electorale, în trei cazuri acestea au fost livrate cu întârziere către BSEV. Este vorba de satul Mereni, Pervomaisc și Țipala. De asemenea, în satul Țipala listele electorale nu erau păstrate la sediile birourilor. La data de 10 mai curent, listele se aflau, încă în sediul Primăriei. În satele Tvardița și Racovăț au fost identificate persoanele decedate în listele electorale.

Duminică vor avea loc alegeri în șapte localități. Este vorba de satul Mereni din raionul Anenii Noi, satul Hirova din raionul Călărași, comuna Pervomaisc din raionul Căușeni, comuna Țipala și satul Ulmu din raionul Ialoveni, satul Racovăț din raionul Soroca și orașul Tvardița din raionul Taraclia.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal