„Fantome” printre cei 850 mii de semnatari în favoarea votului uninominal

„Fantome” printre cei 850 mii de semnatari în favoarea votului uninominal

Deputatul PCRM, Elena Bodnarenco, a făcut publice câteva liste cu semnăturile adunate de Partidul Democrat în favoarea votului uninominal. Totuși, unele persoane nu se regăsesc în localitățile nominalizate sau numele acestora sunt absente în baza de date a ÎS Registru.

Pe 10 mai 2017, Elena Bodnarenco, a făcut publică o fotografie cu mai multe mape voluminoase care, cu semnăturile adunate de Partidul Democrat în favoarea votului uninominal. Ea a menționat că a găsit mapele într-un colț pe holurile Parlamentului și a fotografiat câteva pagini pe interior.

Ulterior a venit o precizare de la Parlament că aceste mape cu semnături au fost prezentate de către reprezentanții Partidului Democrat Comisiei de la Veneția care a venit în țara noastră.

Publicitate

Deputatul a mai postat și câteva fotografii ale semnăturilor. „Am fotografiat câteva semnături colectate în raionul Soroca. În aceeași zi au semnat oameni din Nimereuca și din Tătărăuca Veche care sunt la 60 de km distanță. Colectorul semnăturilor, potrivit stilului de scris, e același om, însă numele lui nu este indicat, și nici numele celui care l-a însărcinat să adune semnături. Eu nu sunt specialist în dactilografie, dar multe semnături seamănă unele cu altele”, a spus Elena Bodnarenco.

...

...

...

...

...

În cadrul emisiunii Important din 11 mai 2017, și liderul PCRM Vladimir Voronin a mai declarat că prin mape se repetă foarte des aceleași nume.

Pentru a verifica aceste afirmații am sunat câteva primării, pentru a afla dacă persoanele din listele publicate sunt domiciliate sau locuiesc anume în acele localități. Am ales primăriile mai mici din raionul Soroca, unde oamenii se cunosc foarte bine între ei.

Astfel, primăria satului Cremenciug ne-a declarat că la ei în sat nu există o persoană cu numele Sandu Maria, iar în satul Bădiceni nu există o persoană cu numele Prodan Adelin. Primăria satului Dubna a declarat că la ei în sat nu este înregistrată sau locuiește o persoană cu numele Madonici Sergiu. În satul Rudi nici una din persoanele Vacari Nina, Ceban Mihai sau Cubuleanchi Nicolai nu locuiesc. Am încercat să verificăm prezenta acestor persoane prin oficiile poștale, dar am primit un răspuns negativ. Chiar și încercarea de afla dacă există persoane cu un nume asemănător ne-a dar un rezultat negativ

În plus, a fost verificat numele și prenumele persoanelor din listele publicate după omonim în baza de date a ÎS Registru. Acolo mai multe nume precum Prodan Adelin, Glijin Ilie, Cernatinschi Nicolae, Cubuleanschi Nicolai, etc., nu există în baza de date publică din țara noastră.

De remarcat că membrii Partidului Democrat nu au venit cu reacție la acuzațiile lansate de membrii PCRM:

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal