
Mii de atacuri informatice în toată lumea: Republica Moldova, pe lista țărilor supuse riscului
Mai multe organizații din Europa și Asia au fost ținta unor atacuri cibernetice de tip ransomware necunoscute anterior. În ultimele 24 de ore s-au produs cel puțin 75.000 de atacuri cibernetice în toată lumea, transmite Agora cu referire la BBC.
・
Potrivit grupului de experți de securitatea cibernetică MalwareHunterTeam, cel mai mult au avut de suferit serverele de pe teritoriul Rusiei și Taiwanului. De asemenea atacul cibernetic a vizat serverele din Marea Britanie, Spania, Italia, Germania, Portugalia, Turcia, Ucraina, Kazahstan, Indonezia, Vietnam, Japonia și Filipine. Seria atacurilor informatice a afectat computere în cel puțin 99 de țări.
Deși cu risc minim de infectare, Republica Moldova, se regăsește în listă.
„Noul virus se răspândește cu o viteză infernală”, au raportat experții de la MalwareHunterTeam.
Se pare că, în toate cazurile, computerele au devenit victime ale virusului numit WCry. Acesta blochează ecranul computerului, criptează datele de pe calculator și solicită utilizatorilor „o recompensă” de 300 de dolari în Bitcoins pentru recuperarea de informații.

WCry exploatează o vulnerabilitate în sistemul de operare Windows pe care Microsoft a remediat-o încă în luna martie după actualizarea sistemului de operare. Aparent, nu toate computerele au instalat această actualizare.
Se pare că doar sistemul de operare Windows este ținta atacului WCry. Pentru a minimaliza riscul de infectare actualizați sistemul de operare Windows de pe calculator.
MalwareHunterTeam anunță că computerele sunt atacate de WanaCrypt0r malware 2.0, care este o modificare a programului sub numele WCry / WannaCry, apărut pentru prima dată în februarie 2017.
WCry (de asemenea, cunoscut sub numele de WannaCry sau WannaCryptor) criptează fișierele utilizatorului, schimbă extensia lor (probabil în .WNCRY) și solicită „o recompensă” în Bitcoini, în caz contrar fișierele vor fi șterse.
O instituție guvernamentală din România a fost de asemenea ținta unei tentative de atac cibernetic, anunță Centrul Național Cyberint, aflat în coordonarea Serviciului Român de Informații.
„A fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România, derulată, cel mai probabil, de actori asociați anterior cu alte incidente de acest tip”, menționează SRI.
Potrivit reprezentanților SRI, nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creștere semnificativă în perioada imediat următoare.
Deși rareori, computerele din Republica Moldova, de asemenea sunt atacate. Cel puțin asta arată harta interactivă care fixează în timp real atacurile virusului WannaCrypt, elaborată de experții de la MalwareTech.

Fișierele atacate de WannaCrypt arată astfel:
