Guvernul a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale din cauza precipitațiilor abundente

Guvernul a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale din cauza precipitațiilor abundente

Precipitațiilor abundente care au provocat inundații și au lăsat fără curent electric mai multe localități din țară au forțat autoritățile să convoace Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

În această dimineață la guvern a avut loc ședința comisie situații excepționale, unde a fost evaluată situația în țară în urma ploilor înregistrate în seara zilei de 13 mai 2017.

Șeful Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale general - maior Mihail Harabagiu a raportat despre stare lucrurilor și intervențiile efectuate de salvatori în localitățile afectate de precipitații. Conform informației operative în urma ploilor au fost afectate localități din raioanele Anenii Noi, Cimișlia, Ialoveni dar și municipiul Chișinău.

Publicitate

Angajații Serviciului Situații Excepționale au fost dislocați în trei sectoare de lucru pentru a pompa apele din gospodării și a evacua oamenii din mijloacele de transport blocate. În total pe parcursul serii și nopții pompierii au pompat apa din 44 de gospodării, fiind antrenate 8 motopompe. Mai mult, salvatorii au evacuat zeci de persoane din mijloacele de transport blocate în șuvoaiele de apă. În localitatea Puhoi a raionului Ialoveni nu au fost înregistrate gospodării afectate de apă.

Serviciul Situații Excepționale va continua intervențiile în țară și va monitoriza situația. Conform rapoartelor din cadrul Ministerului Mediului cele mai abundente precipitații au fost înregistrate în raioanele centrale și de sud ale țării. Conform informației, în seara zilei de ieri în unele zone centrale au căzut peste 43 l/m 2 , ceia ce reprezintă 88% din norma pentru luna mai. Diguri și baraje deteriorate pe cursurile râurilor și bazinelor acvatice nu au fost înregistrate.

Premierul Pavel Filip a îndemnat responsabilii de gestionarea situațiilor excepționale să monitorizeze în continuare situația în țară și să intervină pentru ajutorarea oamenilor aflați în situații dificile.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor au comunicat că în urma ploilor au fost sistate unele porțiuni de cale ferată, pentru a efectua o inspecție a tronsoanelor, în vederea evitării situațiilor de risc și asigurarea securității pasagerilor. La moment tronsonul Chișinău - Basarabească este inspectat de specialiști. În concluzie Primul ministru Pavel Filip a menționat pentru factorii de decizie, că oamenii trebuie să cunoască avertizările, iar echipele de intervenție să fie mobilizate în comun cu autoritățile publice locale pentru acordarea ajutorului populației.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal