Sinteza săptămânii: Franța are un nou președinte, iar următoarea ediție Eurovision va avea loc în Portugalia

Sinteza săptămânii: Franța are un nou președinte, iar următoarea ediție Eurovision va avea loc în Portugalia

Liderul mişcării „En Marche!”, Emmanuel Macron a fost ales președinte în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Victoria acestuia a provocat mai multe schimbări pe scena politică de la Paris. Pe 9 mai, la Moscova a fost organizată o paradă militară pentru a marca 72 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste. Vineri, peste 100 de ţări au fost țintele unui virus informatic calificat „cel mai mare atac de tip ransomware din istorie”. Reprezentantul Portugaliei, Salvador Sobral, este câştigătorul Eurovision 2017. Agora vă prezintă cele mai importante evenimente care au avut loc în Europa în ultima săptămână.

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Franța

Liderul mişcării „En Marche!”, Emmanuel Macron a fost ales președinte în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Publicitate

După numărarea tuturor voturilor, Emmanuel Macron a obţinut 66,06 la sută din voturile exprimate.

Contracandidata sa, Marine Le Pen, a fost preferată de doar 33,94% dintre francezii care au participat la vot.

Cea din urmă şi-a acceptat înfrângerea, dar a declarat că a pierdut o luptă, și nu întreg războiul.

În al doilea tur al prezidenţialelor din Franţa, prezenţa la vot a fost de doar 75%, cea mai mică de după 1969.

Schimbările pe scena politică din Franța

Victoria lui Emmanuel Macron la alegerile prezidențiale din Franța a provocat mai multe schimbări pe scena politică de la Paris, mai ales în tabăra partidului de extremă-dreapta „Frontul Naţional”, condus de Marine Le Pen.

Nepoata acesteia, Marion Marechal-Le Pen, a luat decizia de a părăsi temporar viaţa politică din „motive personale şi politice” cu o lună înainte de alegerile parlamentare.

În același timp, Manuel Valls, fostul premier-ministru, socialistul Manuel Valls a anunțat miercuri că-l va susține pe Emmanuel Macron și în viitor va candida pe listele partidului En Marche.

„Partidul Socialist este mort”, a explicat lui Valls decizia sa, după ce s-a aflat în rândurile socialiștilor mai mult de trei decenii.

Parada Militară de la Moscova

Moscova a organizat, pe 9 mai, în Piața Roșie o paradă militară impresionantă pentru a marca 72 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.

„Nu a existat, nu există şi nu va exista nicio forţă care să ne poată domina vreodată poporul”, a declarat președintele rus, Vladimir Putin.

La demonstraţii aeriene ar fi trebuit să participe piloții forţelor ruse mobilizate în Siria. În total, însă show-ul aerian a fost anulate din cauza vremii nefavorabile.

Festivităţi de celebrare a evenimentului au avut loc şi în alte oraşe din Rusia.

Atac informatic la nivel global

Peste 100 de ţări, în principal sisteme informatice ale instituţiilor din Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Germania, Italia, Vietnam sau Spania, au fost țintele unui virus informatic care blochează computerele şi solicită „recompense” pentru deblocare echivalentul a 300 de dolari în Bitcoin.

În numeroase spitale din Marea Britanie au fost blocate calculatoare ca urmare a unui un atac informatic la nivel global, anunță Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie.

Primul ministru britanic, Theresa May, a declarat vineri seara că atacul informatic a fost unul „internațional” și nu a vizat nemijlocit Serviciul Național de Sănătate.

Printre victimele atacului cibernetic s-a numărat și gigantul spaniol de telecomunicații Telefonica.

Autoritățile de la Madrid au asigurat că atacul informatic „a atins punctual echipamente informatice ale angajaților din diverse companii”, dar în nici un fel „nu afectează prestarea de servicii, exploatarea resurselor, sau utilizatorii acestor servicii”.

„Este cel mai mare atac de tip ransomware din istorie”, a declarat expertul în securitate cibernetică dintr-o companie din Helsinki, Mikko Hyppone.

Tema securității informatice a fost pe agenda miniștrilor de finanțe ai țărilor din G7 care s-au întrunit , sâmbătă, la Bari, sud-estul Italiei.

Portugalia a învins la Eurovision Song Contest 2017

Reprezentantul Portugaliei, Salvador Sobral, este câştigătorul Eurovision 2017. Portughezul a interpretat piesa „Amar Pelos Dois” (For The Both Of Us).

Podiumul Eurovision 2017 a fost ocupat de melodiile din Portugalia, Bulgaria și Republica Moldova.

În clasamentul final, Portugalia a obținut 758 de puncte. Tânărul cântăreț, Kristian Kostov, cu piesa „Beautiful Mess” a acumulat 615 puncte, iar formația Sunstroke Project cu piesa „Hey Mamma” a strâns 374 de puncte. Acesta este cea mai bună performanță a Republicii Moldova din istoria participărilor la Eurovision.

Următoarea ediţie a concursului Eurovision se va desfăşura pentru prima dată în Portugalia. Aceasta țară nu a câștigat niciodată Eurovision în toți cei 53 de ani de participări la concurs.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal