Consiliul Concurenței decide să nu amendeze companiile Moldtelecom și Moldcell

Consiliul Concurenței decide să nu amendeze companiile Moldtelecom și Moldcell

Plenul Consiliului Concurenței a acceptat angajamentele propuse de către Moldtelecom S.A. și Moldcell S.A. și a decis încetarea investigației inițiate din oficiu, privind împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței pe piața comercializării cu ridicata a produselor și serviciilor preplătite de telefonie mobilă.

Pe 19 decembrie 2014, prin Dispoziția Plenului Consiliului Concurenței a fost inițiată investigația referitor la semnele încălcării prevederilor art. 5 ale Legii concurenței de către Moldcell S.A. și Moldtelecom S.A. privind împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței pe piața comercializării cu ridicata a produselor și serviciilor preplătite de telefonie mobile.

Potrivit informațiilor Consiliului Concurenței atât Moldcell cât și Moldtelecom nu dispun de o politică/strategie de distribuție a produselor și serviciilor preplătite de telefonie mobilă. De asemenea, întreprinderile vizate de investigația dată nu dispun de o procedură de selecție a distribuitorilor/dealerilor.

Publicitate

În urma examinării contractelor încheiate între Moldtelecom S.A. și distribuitorii/agenții săi, precum și contractelor încheiate între Moldcell S.A. și distribuitorii/dealerii săi au fost identificate o serie de probleme concurențiale precum clauze care limitează teritoriul vânzării sau cercul de cumpărători, stabilesc restricții la preturile de revânzare a mărfurilor vândute și interzic de a desface mărfuri produse de către concurenți.

Moldcell și Moldtelecom au expediat la adresa Consiliului Concurenței cereri privind intenția de a iniția discuții de acceptare a angajamentelor, în aprilie 2016.

Moldtelecom și-a asumat obligația de a semna cu fiecare partener câte un act adițional, prin care contractele de distribuție actuale vor fi reziliate și resemnate alte noi contracte de distribuție sau contracte de agent autorizat (în dependență de serviciile prestate de partener), și de a adopta o procedură de selecție a dealerilor direcți Moldtelecom, care ar cuprinde criterii de selecție nediscriminatorii, transparente, clare, obiective și cuantificabile.

Compania Moldcell și-a asumat obligația de a modifica toate contractele valabile de distribuție exclusivă (inclusiv prevederile mandatului) a produselor și serviciilor Moldcell, semnarea unor acorduri adiționale la contractele respective, precum și încheierea pe viitor a unor contracte noi de agenție (pentru distribuirea exclusivă a produselor/serviciilor Moldcell).

Cu referire la distribuție neexclusivă a produselor Moldcell, compania vizată și-a asumat obligația de a substitui toate contractele valabile prin semnarea unor contracte noi ce vor exclude îngrijorările concurențiale identificate de Consiliul Concurenței. De asemenea, va fi adopta o politică de distribuție și selecție a Agenților (exclusivi) și Partenerilor (neexclusivi) pentru distribuirea produselor/serviciilor/cartelelor de reîncărcare Moldcell care va cuprinde dispoziții cu privire la politica de distribuție Moldcell, modul de selectare a Agenților/Partenerilor viitori, identificarea, preselecția, modul de selecție.

Consiliul Concurenței a considerat că în acest mod va fi asigurată restabilirea mediului concurențial și a decis încetarea investigației inițiate din oficiu, privind împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței pe piața comercializării cu ridicata a produselor și serviciilor preplătite de telefonie mobilă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal