Pentru prima dată, un nou soi de mur urmează a fi înregistrat în R. Moldova

Pentru prima dată, un nou soi de mur urmează a fi înregistrat în R. Moldova

După mai mulți ani de selecție, un horticultor moldovean a depus o cerere de înregistrare a unui nou soi de mur în R. Moldova. El dorește să extindă protecția acestei plante la nivel mondial, ea fiind deja este testată în Polonia.

Dumitru Trocin este un producător autorizat de material săditor din R. Moldova. El este supranumit „murarul Moldovei” sau „regele murelor”, fiindcă se ocupă de cultivarea murului de mai bine de 15 ani.

După mai mulți ani de selecție el a reușit să obțină un nou soi de muri pe care îl consideră unul de perspectivă pe piața locală, cât și la nivel mondial. Astfel, Dumitru Trocin a depus o cerere la AGEPI pentru înregistrarea soiului de mure precoce Gallant.

Publicitate

Este pentru prima dată când în țara noastră este depusă o cerere pentru înregistrarea unui nou soi de mur.

„Am ales cele mai bune soiuri de mure de pe piață în funcție de preferințele consumatorilor, am creat două forme parentale din care am obținut acest soi de mure negre. El se coace devreme și are un gust ușor dulce-acrișor. Este cel mai simplu să alegi mure din semințe, dar sunt necesare cunoștințe profunde pentru a le încrucișa și a obține un soi competitiv. În acest sens este nevoie cel puțin 7-10 ani sau chiar mai mult”, menționează Dumitru Trocin.

Noul soi, pentru care a fost depusă o cerere la AGEPI, are fructe de 10-12 grame și o roadă de circa 7-8 kg de la o plantă. Totuși, producția poate varia în funcție de condițiile în care crește murul.

Horticultorul moldovean mai dorește să patenteze alte trei soiuri de mure care vor avea perioade diferite de coacere. De asemenea, el lucrează la crearea unor hibrizi de zmeur-mur, dar cu ele mai are încă mult de lucru pentru a obține un soi competitiv.

„Noul soi de mure a fost creat pentru piața autohtonă, fiindcă este aclimatizat cu condițiile din țara noastră. Am depus o cerere pentru a obține un brevet și în Polonia, unde este deja testat acest soi. Mai apoi acest el urmează a fi testat și în Franța, fapt ce ne va oferi o protecție la nivel mondial. Aș vrea ca acest tip de mur să ajungă și în Mexic, care este cel mai mare producător de mure la nivel global”, menționează horticultorul.

El remarcă faptul că sunt necesare resurse financiare foarte mari, precum și cunoștințe pentru elaborarea unui nou soi competitiv de plante. Experiența pe care a acumulat-o i-a dus faima și peste hotarele țării, astfel că serviciile de consultanță a lui Dumitru Trocin sunt solicitate și peste hotarele țării.

În țara noastră prețul mediu al murelor este de circa 50 de lei/kg și chiar și cele mai nefavorabile perioade acesta nu a coborât sub 35 de lei. Unii agricultori menționează că o parte din producția de mure sunt exportate.

Potrivit datelor Asociației Pomușoarele Moldovei, în perioada anilor 2010-2015 suprafețele plantate cu pomușoare în țara noastră au crescut de la o mie de hectare la 3 mii de hectare. Totodată, conform prognozelor, până în 2021 suprafețele plante cu pomușoare se vor dubla și vor fi de circa 6 000 ha. Respectiv, experții estimează și creșterea producției, de la 4, 7 mii tone înregistrat în 2015, până la 14,5 mii tone prognozată pentru 2021.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal