
Decizia CSJ: Nistor Grozavu ar trebui demis pentru conflict de interese
Curtea Supremă de Justiţie a decis că viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, scrie Moldova Curată. Funcţionarul a semnat în anul 2014 o autorizaţie de construire, elaborată în baza documentaţiei de proiect, întocmită de firma fondată şi administrată de fiul său, Victor Grozavu. Deşi decizia CSJ este definitivă, Consiliul Municipal Chişinău nu se grăbeşte să-l demită pe viceprimar, aşa cum prevede legea, argumentând că e o problemă personală a lui Nistor Grozavu.
・
În luna decembrie 2014, viceprimarul Nistor Grozavu a semnat un certificat de urbanism pentru proiectare, iar peste un an a emis şi o autorizaţie pentru construirea unui bloc locativ cu spaţii comerciale la parter. Edificiul a fost deja construit pe stradela Aerodromului din sectorul Râşcani al capitalei.
Acte semnate în familie
Documentele de proiectare a blocului locativ au fost elaborate de către firma „Vigro Proiect”, specializată în lucrări de proiectare, al cărei fondator şi administrator este Victor, fiul lui Nistor Grozavu. Potrivit actului Comisiei Naţionale de Integritate, planul de amplasare a imobilului a fost elaborat de Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, fiind contrasemnat de şefa Secţiei autorizări construcţii individuale, Maria Grozavu, mama lui Victor şi respectiv soţia lui Nistor Grozavu.
La final, autorizaţia de construire semnată de viceprimar a fost contrasemnată de secretarul Consiliului municipal Chişinău, Valeriu Didencu şi de arhitectul-şef interimar al municipiului Ivan Carpov.
În anul 2015, fosta Comisia Naţională de Integritate a stabilit că Nistor Grozavu a admis un conflict de interese prin avizarea documentaţiei proiectate de către firma fiului.
La scurt timp de la emiterea acestui act, Nistor Grozavu l-a contestat în instanţa de judecată. Acesta a declarat anterior pentru Moldova Curată că el a acţionat legal şi că în virtutea funcţiei, trebuia să semneze acele acte.
Magistratul Oleg Melniciuc a anulat actul CNI
Anul trecut, în luna mai, prin decizia magistratului Oleg Melniciuc de la Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău, actul CNI a fost anulat. Decizia primei instanţe a fost însă contestată la Curtea de Apel Chişinău.
În luna noiembrie anul trecut, magistraţii de la CA au casat hotărârea Judecătoriei Râşcani şi au emis o nouă hotărâre de respingere a acţiunii. Iurie Oancea, avocatul lui Nistor Grozavu a motivat în recurs că instanţa de apel a interpretat eronat legislaţia. „Beneficiarul atât al documentaţiei de proiect, cât şi al autorizaţiei de construcţie este SRL „Biplus-G” şi nu SRL „Vigro Proiect”, şi, prin urmare, s-ar fi putut pune problema existenţei unui conflict de interese doar în ipoteza în care ar fi fost demonstrată existenţa unei legături între viceprimar şi SRL „Biplus-G”, care ar fi putut indica la existenţa unui oarecare interes la emiterea autorizaţiei de construire pentru societatea respectivă”, a argumentat avocatul în recurs.
Magistraţii de la instanţa superioară au decis însă că acest recurs este inadmisibil, încheierea fiind irevocabilă din momentul emiterii.
După decizia instanţei superioare, viceprimarul Nistor Grozavu ar trebui să fie demis. Astfel, potrivit Legii cu privire la statutul alesului local, mandatul preşedintelui, vicepreşedintelui raionului şi viceprimarului încetează înainte de termen în caz de ”stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a emiterii/adoptării de către acesta a unui act administrativ, încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terţe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluţionarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislaţiei privind reglementarea conflictului de interese”.
Citiți integral pe moldovacurata.md.