Analiză Kaspersky: Cine s-ar afla în spatele celui mai mare atac cibernetic din istorie

Analiză Kaspersky: Cine s-ar afla în spatele celui mai mare atac cibernetic din istorie

În spatele atacului cibernetic care a infectat 200.000 de calculatoare, inclusiv un spital din România şi fabrica Dacia de la Mioveni, s-ar afla hackeri din Coreea de Nord, spun două dintre cele mai mari companii de securitate cibernetică, citate de postul britanic de televiziune Sky News.

Experţii de la Symantec şi Kaspersky Lab bănuiesc de implicare în atac aşa-numitul Grup Lazarus, cunoscut pentru alte atacuri comise în trecut. În 2016, hackerii nord-coreeni ar fi furat 81 de milioane de dolari de la Banca Centrală a Bangladeshului, scrie digi24.ro.

Această organizaţie investește masiv în noi variante ale programelor malware, iar în utimii opt ani ar fi responsabilă pentru atacarea unor companii industriale, instituţii media şi financiare în cel puţin 18 ţări.

Publicitate

Luni, Neel Mehta, un analist de la Google, a postat pe Twitter un mesaj criptat, care se referă la două părți ale codului din malware-ul WannaCry, relatează Wired.com.

O versiune mai veche a virusului, din luna februarie, avea porțiuni de cod similare cu un program numit Contopee, utilizat de grupul de hackeri Lazarus. Acest grup s-ar afla sub controlul guvernului nord-coreean, mai notează Wired.

„WannaCry și acest program atribuit grupării Lazarus au porțiuni de cod unice. Acest grup s-ar putea afla și în spatele atacului cibernetic", susține Matt Suiche, expert în securitate informatică la o firmă din Dubai.

Compania de securitate cibernetică Symantec a identificat programul Contopee drept unul dintre softurile utilizate de hackerii care au furat banii din Banca Centrală a Bangladeshului. Iar luna trecută, experții companiei Kaspersky au adus noi dovezi care fac legătura dintre cele două atacuri, sugerând că în spatele acestora s-ar afla hackeri din Coreea de Nord.

Luni, Kaspersky a publicat o postare pe blog, pornind de la tweet-ul lui Mehta, în care analizează similaritățile dintre cele două porțiuni de cod: cea a virusului WannaCry și cea a programului Contopee. Experții Kaspersky au remarcat că există asemănări între cele două coduri, însă au evitat să indice clar Coreea de Nord drept principalul vinovat, afirmând că este nevoie de mai multe cercetări aprofundate.

Kaspersky susține că există posibilitatea ca repetiția codului în virusul WannaCry să fie intențională, cu scopul de a-i induce în eroare pe investigatori și de a arunca vina asupra Coreei de Nord. Kaspersky a numit acest scenariu "posibil", dar "puțin probabil".

Orice legătură între atacul cibernetic WannaCry și Coreea de Nord este departe de a fi confirmată. Însă Wired mai notează că atacul s-ar potrivi perfect tiparului aplicat de hackerii nord-coreeni în ultimii ani. Atacurile digitale din Coreea de Nord au țintit atât obiective din Coreea de Sud, cât și companii mari precum Sony.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal