
SES susține transmisiile TV în format digital
Trecerea de la transmisia TV în format analogic la cea folosind tehnologia digitală este deja o realitate în majoritatea ţărilor europene. Însă procesul se află în diferite stadii de dezvoltare - în special în cazul ţărilor din Europa Centrală şi de Est. În Europa, trecerea de la transmisiile TV analogice la DTT (transmisii TV în format digital terestru) s-a făcut cu ajutorul mai multor tipuri de tehnologii, ceea ce a dus, în unele cazuri, la costuri de implementare mai ridicate. Soluţia ideală (folosită deja în mai multe ţări europene) constă în transmisii complementare efectuate cu ajutorul infrastructurii de sateliţi.
・
Cu peste 30 de ani de experienţă în domeniul transmisiilor video, SES (Société Européenne des Satellites - Societatea Europeană de Sateliți) dispune de specialiştii, expertiza şi acoperirea necesare pentru a oferi companiilor media locale o gamă completă de soluţii de comunicaţii. SES, lider în industria transmisiilor prin satelit - cu peste 50 de sateliţi pe orbită - este partenerul ideal în ceea ce priveşte transmiterea conținutului către telespectatori.
Până la urmă, un program de televiziune are succes în măsura în care poate fi urmărit. De aceea telecomunicațiile prin satelit sunt atât de importante: ele oferă acoperirea de care are nevoie oricare post de televiziune sau radio. Sateliţii pot deservi tot teritoriul oricărei ţări din lume, indiferent de relief și suprafață. Canalele de televiziune care aleg sa isi distribuie programele prin satelit nu au nevoie de infrastructură de cablu şi nu trebuie să negocieze cu alţi operatori pentru a-și transfera semnalul pe cablu până la stațiile de uplink. Un alt punct forte este calitatea de top a imaginii şi sunetului. Tehnologia de transmisie prin satelit este versatilă şi permite trecerea cu uşurinţă, în ceea ce privește calitatea imaginii, de la Standard Definition (SD) la High Definition (HD), iar piaţa HD cunoaşte o evoluţie extrem de rapidă în momentul de faţă.
În 2014, a fost lansat satelitul ASTRA 5B la 31,5 grade est, cel mai nou satelit care acoperă această parte a Europei şi care extinde semnificativ capacitatea de transmisie şi acoperirea geografică în Europa Centrală și de Est, Rusia şi CSI. Satelitul poate deservi companiile care ofera servicii de televiziune prin satelit, de cablu şi semnalele de contribuţie pentru reţelele TV terestre digitale. Ca exemplu, satelitul ASTRA 5B este folosit de companii importante, cum ar fi Orange TV In România sau MagtiSat din Ucraina.
Acest satelit este soluția pretabilă și eficientă pentru finalizarea procesului de trecere la televiziunea digitala terestra. Digitalizarea cu ajutorul exclusiv al infrastructurii DTT nu a „trecut testul” în Europa Occidentală, lucru de care şi-au dat seama deja şi o serie de ţări din Europa Centrala si de Est. De exemplu, în Republica Cehă şi Slovacia, procesul de digitalizare s-a desfăşurat în paralel atât la nivel terestru, cât şi prin satelit. Tehnologia satelitară oferă o acoperire completă a celor două ţări, un spaţiu aproape nelimitat pentru noi canale şi, cel mai important aspect, nu există „zone albe” (zone neacoperite de semnal). Prin urmare, telespectatorii din Moldova ar avea de câştigat în urma lansării canalelor DTT şi prin satelit, dat fiind că, în ceea ce priveşte trecerea de la transmisiile analogice la cele digitale, Moldova se află în urma multor ţări europene. Această soluţie complementară oferă viteză şi scalabilitate pentru lansarea transmisiilor TV digitale.
P.