Candu promite că Moldova va primi bani de la UE: La Bruxelles sunt foarte mulți oameni deștepți

Candu promite că Moldova va primi bani de la UE: La Bruxelles sunt foarte mulți oameni deștepți

Speakerul Parlamentului, Andrian Candu, a dat asigurări că Republica Moldova va primi finanțarea de 100 de milioane de euro din partea UE după ce vor fi îndeplinite condițiile premergătoare acestui împrumut. El, de asemenea, a criticat poziția luată de Maia Sandu și Andrei Năstase, declarând că liderii opoziției „și-ar fi dorit ca PE să adopte o rezoluție contra R. Moldova și a finanțării”, însă a precizat că la „Bruxelles sunt foarte mulți oameni deștepți care înțeleg realitatea”.

„Începând de anul trecut, actuala guvernare nu cooperează cu instituțiile internaționale în a obține ajutoare nemeritate sau necondiționate. A trecut perioadă în care noi stăteam cu mâna întinsă și primeam bani. Acum se lucrează în baza rezultatelor, se pun condiții. Dacă se îndeplinesc, R. Moldova primește ajutor financiar. Acest lucru merge destul de bine și se văd rezultate în colaborarea cu FMI și Banca Mondială. Acei 100 de mln nu vin de la sine și pentru nimic. Fiecare rată (sunt prevăzute trei), se va realiza doar dacă RM va avea rezultate pe condițiile agreate. Pentru prima rată de exemplu sunt condiții inclusiv legate de reforma Guvernului. Ajutorul va fi primit doar dacă va îndeplini condițiile. Le cunoaștem, le vom îndeplini. Cu cât mai repede o vom face, cu atât mai repede vom primi și plata. Nu e vorba de o decizie de a nu finanța Moldova. Îi rog pe cei care simt că nu au info destulă, să se informeze”, a declarat speakerul.

Președintele Parlamentului a mai sugerat că partidele de opoziție PAS și PPDA „au încercat prin discuții, uneori prin falsuri, să influențeze PPE, care la rândul său, să influențeze UE, ca să oprească finanțarea R. Moldova”.

„Este cinic și meschin acest comportament. Susținerea din partea UE este pentru R. Moldova, pentru cetățeni, nu pentru Guvern și guvernare. Maia Sandu și Andrei Năstase și-ar fi dorit ca PE să adopte o rezoluție contra R. Moldova, înțeleg că asta a fost intenția lor. O rezoluție împotriva schimbării sistmeului electoral, împotriva finanțării. Nu le-a reușit, la Bruxelles sunt foarte mulți oameni deștepți care înțeleg realitatea”, a mai adăugat Candu.

Amintim că parlamentarii europeni au amânat plata pentru asistența acordată Moldovei după ce mai multe grupuri politice și-au exprimat îngrijorări în legătură cu evoluțiile politice din țară.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal