Deși au muncit peste hotarele țării și au acumulat bani cu greu, nu au considerat rezonabil să-i cheltuiască pentru construcția caselor sau procurarea automobilelor. La început, tinerii au avut mai multe idei de afaceri, dar, într-un final, s-u decis să deschidă o moară. Este istoria a doi parteneri, Petru Cobîlaș și Anatol Scutaru, ambii originari din satul Prajila, raionul Florești, care s-au asociat cu scopull ansării unei.
Petru Cobîlaș a activat în Rusia în domeniul construcțiilor mai mult de trei ani, în timp ce Anatol Scutaru a muncit în Cehia timp de doi ani. Partenerii erau siguri că banii obţinuţi peste hotare trebuiau investiţi eficient în propria afacere, care, la rândul său, ar genera profituri suficiente pentru a nu fi nevoiți să mai plece la muncă în străinătate.
Însă, fără suport adițional atât consultativ cât și financiar, implementarea ideii de afacere era practic imposibilă. „Fiind informați de Consiliul Raional Florești despre existența Proiectului „Suport în utilizarea remitențelor pentru crearea noilor afaceri și a locurilor de muncă”, am contactat A.O. „ProRuralInvest” cu scopul de a fi susținuți în procesul de lansare a afacerii” au menționat partenerii.
Pentru început, au participat la cursul de instruire „Cum să inițiezi o afacere”, organizat în cadrul Proiectului, unde au obţinut cunoştinţe în domeniile managementului întreprinderilor, planificarea și finanțarea afacerilor. Ulterior, cu suportul coordonatorilor Proiectului, au înregistrat o întreprindere - SRL „Tamos” și au elaborat un plan de afacere cu scopul obținerii finanțării pentru procurarea utilajului necesar în cadrul Programului PARE 1+1.
Prin urmare, antreprenorii au investit 403 mii lei pentru procurarea utilajului de morărit și utilajului de calibrare, dintre care 200 mii lei a constituit grant în cadrul Programului PARE 1+1. „Existența oportunității de cofinanțarea afacerii ne-a influențat și mai mult în decizia să creăm o afacere în Moldova și ne-a motivat să muncim la noi acasă, concomitent beneficiind de suport din partea statului și a proiectelor în derulare”, relatează partenerii.
Actualmente, antreprenorii prestează servicii de morărit a porumbului pentru locuitorii satului Prajila, precum și din localitățile din vecinătate, iar compania lor au angajate trei persoane.
„Dispunem și de teren agricol, pe care cultivăm porumb, utilizat ca materie primă, concomitent achiziționăm grăunțe și de la producătorii de porumb din regiune. Făina este comercializată la piața din orașul Florești”, au menționat partenerii.
Antreprenorii intenționează să extindă afacerea. Ei vor intenționează să achiziționeze echipamentul nou de ambalare a făinii pentru a asigura oferirea pe piața autohtonă a făinii proprii de calitate. „Ne-am documentat şi cunoaștem exact că, odată cu inițierea activității de ambalare a producției de făină obținute, vom reuși să dezvoltăm afacerea creată, care va genera noi locuri de muncă și profituri mai importante”, au spus, în încheiere, partenerii.
Cum și-a creat un tânăr din Soroca o afacere în domeniul mobilei
Povestea acestor doi antreprenori a fost publicată în Broșura „Istorii de succes”, editată în cadrul Proiectului „Suport în utilizarea remitențelor pentru crearea noilor afaceri și crearea locurilor de muncă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Organizația pentru Cooperare Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Caritas Republica Cehă și A.O. „ProRuralInvest”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.