
PSRM, în susținerea lui Dodon: Referendumul consultativ înseamnă voința poporului, care este obligatorie pentru Parlament
Deputați din fracțiunea PSRM din Parlament s-au întâlnit astăzi cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția. Potrivit lui Vasile Bolea, socialiștii au discutat cu delegația Comisiei inițiativa semnată de 24 de deputați PSRM, de completare a Constituției pentru acordarea de atribuții suplimentare de dizolvare a Parlamentului pentru șeful statului, precum și referendumul consultativ ce urmează să se desfășoare peste câteva luni.
・
„Am vorbit că este imperios necesar să-i acordăm președintelui R. Moldova împuternici suplimentare pentru a balanța sistemul politic și a nu da posibilitate Parlamentului să abuzeze în unele sau altele cazuri, aceste prerogative fiind extrem de necesare pentru președinte pentru balanțarea sistemului politic”.
Deputatul socialist s-a referit și la efectele pe care le poate avea un referendum consultativ, de tipul celui dispus de președintele Dodon.
„Ce am simțit noi din discuțiile cu Comisia - ei sunt de aceeași părere cu noi despre faptul că referendumul consultativ are un efect indirect, în sensul că voința poporului exprimată prin referendum, fie el și consutlativ, este obligatoriu pentru toate instutțiile de stat, inclusiv pentru Parlament și instituțiile cu drept d einițiativă legislativă.
După ce va trece acest referendum consultativ - dar noi suntem convinți că cetățenii vor răspunde pozitiv la toate întrebările - Parlamentul va trebui să vină cu proiecte de lege în vederea implementării voinței cetățenilor R. Moldova”, a declarat Bolea.
„În acest caz Parlamentul va trebui să vină cu modificarea legislației în vederea acordării președintelui R. Moldova de atribuții suplimentare în ceea ce ține de dizolvarea Parlamentului”, a adăugat parlamentarul.
Potrivit deputatului Adrian Lebedinschi, Comisia a recomandat că „posibil ar trebui modificată legislația în sensul că președintele R. Moldova să aibă dreptul de a organiza și referendumuri constituționale, nu doar consultative”.
De cealaltă parte, democrații consideră că inițiativa lui Igor Dodon, susținută de deputații socialiști, este inadmisibilă într-o republică parlamentară.
Din punct de vedere juridic, referendumul consultativ exprimă voința poporului și viziunea populației în privința unei probleme de interes național, dar nu este obligatoriu pentru autorități. Cu alte cuvinte, în cadrul unui referendum consultativ cetățenii își exprimă voința consultativă în chestiuni importante.
Bunăoară, dacă majoritatea cetățenilor s-a expus în favoarea unei modificări legislative, guvernarea, în spiritul democrației și supremației voinței poporului, ar trebui să ia act de acest lucru și să întreprindă pe viitor schimbările dorite de populație.