VIDEO. Deliu: Experții Comisiei de la Veneția sunt nedumeriți de inițiativa lui Dodon, care nu respectă legea

VIDEO. Deliu: Experții Comisiei de la Veneția sunt nedumeriți de inițiativa lui Dodon, care nu respectă legea

Potrivit deputatului Tudor Deliu, delegația Comisiei de la Veneția s-a arătat nedumerită de inițiativa legislativă a președintelui Igor Dodon de modificare a Constituției prin acordarea de atribuții suplimentare șefului statului legate de temeiurile de dizolvare a Parlamentului. Liberal-democratul spune că Igor Dodon nu respectă legislația, întrucât inițiativa sa nu are avizul Curții Constituționale (CC).

La fel, deputatul afirmă că există o procedură de expediere a proiectelor de lege Comisiei de la Veneția, care însă nu a fost respectată de Igor Dodon și i-a îndemnat pe experții Comisiei, cu care a stat e vorbă astăzi la Parlament, să nu mai primească astfel de „foițe”.

„Am discutat (n. r. - cu reprezentanții Comisiei de la Veneția) cam... nu știu ce. Zic acest lucru deoarece modificarea Constituției propusă de Dodon astăzi nu are haina unui act legislativ. Noi discutăm un vis al cuiva. Propunerile de modificare a Constituției, așa cum prevede Constituția și regulamentul Parlamentului, în primul rând trebuie să aibă avizul Curții Constituționale. Acest așa-zis proiect nu a fost înregistrat nici la Parlament.

Publicitate

Codul Electoral, cu referire la referendumul republican, prevede expres că inițiativele de revizuire a Constituției tre să aibă avizul CC. Nu știu de ce domnul Dodon nu respectă legislația republicii”, a declarat Deliu.

„Orice inițiativa legislativă care urmează a fi avizată de Comisia de la Veneția trebuie să treacă prin ministerul Justiției, care, coordonând cu Ministerul Afacerilor Externe... lor le aparține dreptul de a remite aceste proiecte.

Noi suntem în situația când președintele RM a hotărât să remită un act Comisiei, care nu este în corespundere cu această modalitate. Am adus acest lucru la cunoștință reprezentanților Comisiei, ca ei pe viitor să nu primească aceste „foițe”, a mai spus deputatul.

Potrivit lui Deliu, propunerile de modificare a Constituției venite din partea lui Dodon sunt „lipsite de substanță juridică” (se referă la ele începând cu minutul -4.05 din acest video).

Parlamentarul a mai declarat că reprezentanții Comisiei de la Veneția sunt nedumeriți de această inițiativă a șefului statului.

„Am invocat faptul că în RM sunt multe alte probleme de care trebuie să ne ocupăm, inclusiv Parlamentul. La noi persistă corupția, sărăcia, statul e capturat, iar noi venim cu inițiative și bulversăm cetățenii. Unul vine cu schimbarea sistemului, altul cu schimbarea Constituției. Vorba ceea - casa arde, dar baba se piaptănă”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal