
ZdG: Miliardele pentru drumuri, în conturile firmelor afiliate unor foști sau actuali funcționari
Compania familiei directorului general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru a obţinut în ultimii ani puţin peste 10% din toate contractele de construcţie sau renovare a drumurilor din R. Moldova, în conturile firmei intrând 740 milioane de lei din totalul celor 6,38 de miliarde alocate în ultimii 7 ani din fondul rutier şi din surse externe. De fapt, practic toate companiile care s-au aflat în topul contractelor cu statul pentru reparaţia drumurilor au avut sau au în spate legături cu actuali sau foşti funcţionari sau politicieni, scrie zdg.md.
・
În total, şase companii au încasat 55% din cele 3,7 miliarde de lei alocate din fondul rutier în 2010-2016 şi 1/3 din banii care au circulat în acest domeniu în intervalul respectiv de timp.
Aceste firme au obţinut şi alte zeci sau chiar sute de milioane de lei după ce au subcontractat lucrări câştigate de companii internaţionale, bani care nu pot fi contabilizaţi, informaţia despre subcontractanţi nefiind publică.
Ziarul de Gardă a solicitat şi a primit de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) o informaţie amplă despre contractele semnate de autorităţile publice centrale şi firme private pentru reparaţia şi reabilitarea drumurilor aflate în gestiunea MTID, în perioada 2010-2016. Din răspuns afăm că, în ultimii 7 ani, au fost semnate circa 286 de contracte de consultanţă sau pentru reparaţia şi reabilitarea drumurilor naţionale, raionale sau locale, aflate în gestiunea MTID, în valoare totală de 6,38 de miliarde de lei, bani care deja au fost transferaţi în conturile agenţilor economici care au câştigat licitaţii pentru efectuarea lucrărilor. Cei mai mulţi bani, 3,7 miliarde de lei, vin din fondul rutier, iar 114,7 milioane de euro, 3,4 milioane de USD, 290,7 milioane de lei şi 513,3 mii de lire sterline, din surse externe (în total, 2,68 miliarde de lei, raportat la cursul leu/euro din această perioadă), în special credite de la instituţii financiare internaţionale.
„Lusmecon” a obţinut 11,5% din toate contractele din ultimii 7 ani
Analiza tuturor contractelor din anii 2010-2016 scoate în evidenţă faptul că cea mai mare parte din cele 6,38 miliarde de lei, aproximativ 740 de milioane (11,5%), au ajuns în conturile Companiei „Lusmecon”, care a absorbit puţin peste jumătate de miliard de lei din fondul rutier (509 milioane) şi alte 230,2 milioane de lei din fonduri externe. Firma a obţinut contracte pentru reabilitarea şi reparaţia drumurilor în fiecare an, începând cu 2010. Totuşi, cei mai prolifici ani au fost 2012 — 2013 — 2014, când „Lusmecon” a obţinut 609 milioane de lei, în special pentru reparaţia a două mari drumuri naţionale.
Cel mai impunător contract semnat în această perioadă de „Lusmecon” a fost pentru reparaţia drumului R3 Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Basarabeasca, în valoare de 144,8 milioane de lei, încasaţi din fondul rutier. Pentru acelaşi drum, din fonduri externe, firma a primit o sumă similară, în urma unui credit contractat de autorităţi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI). În 2014, Curtea de Conturi stabilea că MTID şi Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD), care organiza licitaţiile pentru reabilitarea drumurilor, în procesul de reparaţie a acestui drum „nu au asigurat realizarea investiţiilor publice prin verificarea execuţiei corecte a lucrărilor”, stabilind numeroase încălcări în gestionarea banilor destinaţi acestui proiect.
Ghilaş, deputat şi şef la Cadastru. Nora, prietenă cu soţia ministrului
Firma „Lusmecon” a fost înregistrată în 1993, fiind proprietatea familiei Anatolie şi Galina Ghilaş. Astăzi, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate a lui Anatolie Ghilaş, care, din aprilie 2011, este şeful Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, soţia sa gestionează, direct, 75,87% din acţiunile „Lusmecon”. Fiul lui Anatolie Ghilaş, Alexandru, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), este administratorul firmei, iar preşedintă a Consiliului de Administraţie este Galina Ghilaş, soţia şefului de la Cadastru. Membră a Consiliului este şi Olesea Ghilaş, soţia lui Alexandru, respectiv, nora lui Anatolie şi Galina Ghilaş. În Consiliul de Administraţie al „Lusmecon” se regăsesc Viorica Calmîş, Serghei Popov şi Nicolae Cazimir, în timp ce Ivan Cocerva, care figurează în unele acte ca fiind şef al Secţiei producere la „Lusmecon”, şi Valerina Martin sunt parte a Comisiei de Cenzori, unde se regăseşte şi Leonid Vladco, inginer la „Lusmecon”.
Anatolie Ghilaş este membru al Partidului Democrat din Moldova (PDM), fost deputat pe listele formaţiunii în 2009-2011. Acesta este şi naşul din prima căsătorie a fostului premier, Vladimir Filat, soţia sa, Galina, fiind sora Sandei Diviricean, fostă Filat. Anatolie Ghilaş, conform informaţiilor de pe site-ul PDM, este membru al Consiliului Politic Naţional al formaţiunii conduse de Vladimir Plahotniuc. Ghilaş deţine o avere impresionantă, fiind proprietarul mai multor case de locuit şi a trei automobile. La rândul său, Olesea Ghilaş, nora şefului de la Cadastru, este în relaţii apropiate cu Natalia Botnari, soţia lui Vladimir Botnari, şeful de la Moldovagaz, fost ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în 2013-2015, ani în care „Lusmecon” a obţinut, întâmplător sau nu, contracte de câteva sute de milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor. Cele două apar în mai multe fotografii comune, de la diverse evenimente, fiind însoţite aproape tot timpul de Angela Iurcu, soţia lui Vitalie Iurcu, fost şef la Moldtelecom, actualul viceministru al Economiei. Familia Ghilaş a evitat să discute cu ZdG. Anatolie Ghilaș nu a răspuns la apeluri, iar din anticamera firmei „Lusmecon” ni s-a spus că Alexandru ne va telefona, lucru care însă nu s-a întâmplat.
Citește continuarea pe zdg.md.