VIDEO. Studiu: Recomandările a doi experți legate de reforma sistemului electoral

VIDEO. Studiu: Recomandările a doi experți legate de reforma sistemului electoral
Foto: Agora.md/Igor Vrabie

Experții Mette Bakken și Adrian Sorescu au realizat o cercetare în care au inclus recomandări pentru reforma sistemului electoral din Republica Moldova. Totuși, aceștia consideră că actualmente ar trebui evitată „orice orice reformă care presupune trecerea la un sistem majoritar”, întrucât acesta „funcționează bine în țările cu democrație veche, care l-au aplicat de mai multe decenii, astfel încât partidele politice și alegătorii s-au adaptat la el”.

„Moldova ar trebui să reziste tentației de a trece la un sistem mixt, mai ales la unul mixt paralel. Astfel de sisteme tind să producă rezultate disproporționate. În particular multe țări din regiune care au adoptat astfel de sisteme fie le-au abandonat (Bulgaria, Ucraina - în trecut), fie examinează posibilitatea unei reforme pentru schimbarea lui (Georgia, Ucraina)”, concluzionează experții în studiu.

Autorii consideră că cea mai bună soluție ar fi îmbunătățirea actualului sistem electoral.

Totuși, în cazul în care se va decide modificarea sistemului electoral, experții vin cu mai multe recomandări pentru Republica Moldova:

Îmbunătățirea relațiilor dintre alegători și deputați

O modalitate de a spori capacitatea alegătorilor de a influența mai direct procesul de alegere a reprezentanților și de a trage la răspundere politicienii individuali ar consta în introducerea unui sistem cu liste deschise. Deși este important de a nu subestima capacitatea alegătorilor moldoveni de a exprima un vot sofisticat, schimbările în buletinul de vot ar trebui să țină cont de faptul că alegătorii ar putea dori să utilizeze un vot simplu pentru partidul preferat, așa cum au votat din 1994. Prin urmare, un sistem opțional (și nu obligatoriu) ar putea fi cel mai potrivit. La proiectarea detaliilor procesului prin care alegătorii își pot exprima preferințele, este important să se asigure că preferințele lor au o influență reală asupra rezultatelor, adică că pragurile pentru producerea unui impact nu sunt prea mari.

Un sistem cu liste deschise, în care partidele propun o listă prioritară de candidați, iar alegătorii pot avea un impact real asupra ordinii candidaților și, astfel, pot influența alegerea lor în parlament

Pentru a stimula relații mai puternice între alegători și deputați și, astfel, a promova răspunderea și reprezentativitatea, legiuitorii pot lua în considerare posibilitatea împărțirii Moldovei în câteva circumscripții plurinominale. Pentru aceasta ar putea fi utilizată fie fosta împărțire în județe, fie gruparea raioanelor actuale în unități teritoriale mai mari, care ar deveni circumscripții electorale. Ca o soluție alternativă, luând în considerare aspecte legate de județele de dimensiuni mici, precum și provocarea persistentă de a păstra unitatea națională în contextul conflictului curent cu regiunea autoproclamată a Transnistriei, este posibil de format circumscripții electorale mai mari (sau „zone”, de exemplu Nord, Sud, Est, Vest și Centru). Distribuirea mandatelor între circumscripțiile plurinominale ar trebui să fie efectuată și revizuită periodic în baza statisticilor demografice. Trebuie de remarcat faptul că, în cazul circumscripțiilor electorale mai mari, va crește și magnitudinea circumscripției (adică numărul de deputați aleși în fiecare circumscripție), ceea ce va avea o influență negativă asupra legăturilor dintre alegători și deputați. Prin urmare va trebui să fie identificată o soluție de compromis, care va echilibra necesitatea consolidării relațiilor dintre alegători și deputați în raport cu alte priorități (de exemplu, menținerea unității electorale a țării, a se vedea mai jos).

Ar trebui să fie instituite circumscripțiile electorale plurinominale. Instituirea circumscripțiilor electorale ar trebui să ia în considerare structurile administrative existente.

Protejarea proporționalității rezultatelor

Un număr considerabil de părți interesate au menționat că pragul legal de reprezentare în Parlament este prea ridicat. În 2014, 16,4%, sau mai mult de 303.000, din voturi au fost exprimate pentru concurenții electorali care nu au trecut acest prag. Cu alte cuvinte, aceste voturi au fost „irosite” și nu au contribuit la repartizarea mandatelor. Pragul de 6% pentru partidele politice individuale este printre cele mai mari din lume. Necesitatea de a asigura o reprezentare echitabilă trebuie să fie echilibrată cu necesitatea de a preveni fragmentarea accentuată a Parlamentului, care poate complica prea mult funcționarea lui. Merită de remarcat faptul că Decizia 2002/722 a Consiliului - 82 - European prevede că statele membre își pot stabili propriul prag, atâta timp cât astfel de praguri nu depășesc 5%.

Pragul electoral pentru partidele politice individuale ar trebui să fie redus la 3-4%. În conformitate cu uzanțele din Moldova, este posibil de utilizat un prag incremental pentru blocurile electorale

Există un consens în legătură cu necesitatea reducerii pragului pentru candidații independenți. Pragul actual de 2%, care funcționează la nivel național, efectiv a exclus posibilitatea ca un candidar independent să poată accede în Parlament. Necesitatea de a asigura accesul pentru candidații independenți trebuie să fie echilibrată de necesitatea de a promova un sistem eficient de partide și guverne și opoziții viabile. Cu toate acestea, dacă Moldova va păstra sistemul cu reprezentare proporțională, este improbabil că numărul deputaților independenți va crește dramatic și va deveni o amenințare la adresa acestei dezvoltări.

Pragul legal pentru candidații independenți ar trebui desființat. În locul lui ar trebui să fie aplicat un prag natural, determinat de alte caracteristici matematice (formula electorală, magnitudinea circumscripției) ale sistemului electoral. De exemplu, dacă susținerea electorală pentru un candidat independent depășește cota prevăzută de formula aplicată, el ar trebui să fie considerat ales

Considerente privind accesul egal la pozițiile alese

Numărul femeilor în Parlament rămâne scăzut. În anul 2016, legislativul a adoptat prevederile care cer ca listele de candidați din partea partidelor politice să fie formate, în proporție minimă de 40%, din reprezentanții fiecărui sex. Această schimbare este una salutară, dar poate să nu-și atingă efectul intenționat dacă partidele vor fi libere să plaseze femeile în orice loc pe listă. Din experiența alegerilor anterioare, se cunoaște că partidele tind să includă femeile pe listele lor, dar de cele mai multe ori pe poziții neeligibile.

Caracterul multietnic și multicultural al societății moldovenești este un aspect important care trebuie să fie luat în considerare. Din acest punct de vedere, a fost important ca aproape toate necesitățile, interesele și opiniile să fie reprezentate în mod echitabil în Parlament. Deși partidele politice din Moldova nu pot fi întemeiate pe criterii etnice, conform opiniei generale, cetățenii din diferite minorități etnice și-au găsit partide și lideri politici care să-le reprezinte interesele în Parlament.

Considerente privind participarea semnificativă

Luând în considerare numărul imens de cetățeni moldoveni aflați în străinătate, sistemul electoral trebuie să fie proiectat astfel încât să asigure participarea semnificativă a acelor cetățeni la alegerea Parlamentului. Atâta timp cât Codul electoral al Republicii Moldova nu prevede votul prin corespondență, iar alegătorii aflați în străinătate nu au o legătură formală de „domiciliu”, orice schimbare care presupune circumscripțiile electorale regionale sau uninominale poate crea complicații suplimentare de ordin politic și tehnic. În acest sens se pot examina experiențele țărilor care au introdus circumscripțiile electorale separate pentru alegătorii aflați în străinătate.

În cazul în care reforma electorală va implica împărțirea țării în circumscripții electorale, o soluție pentru Moldova este de a înființa circumscripții electorale separate pentru cetățenii aflați în străinătate. Un aspect important care trebuie să fie luat în considerare este cât de mulți reprezentanți ar trebui să reprezinte persoanele aflate în străinătate. Soluțiile în acest sens trebuie să țină cont de numărul persoanelor care locuiesc în străinătate (pentru a asigura un vot egal), dar și faptul că aceste persoane nu se vor confrunta zilnic cu rezultatul votului (spre deosebire de persoanele care locuiesc în țară).

În cazul în care reforma electorală va implica împărțirea țării în circumscripții electorale, decidenții politici ar trebui să examineze posibilitatea ca Parlamentul Republicii Moldova să funcționeze cu mandate vacante.

Datele se conțin în studiul „Proiectarea sistemului electoral în Republica Moldova”, semnat de cei doi experți.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ploaie slabă și cer noros: cum va fi vremea în weekend

Ploaie slabă și cer noros: cum va fi vremea în weekend

OMS: Toate persoanele nevaccinate „trebuie căutate şi convinse să se imunizeze”

OMS: Toate persoanele nevaccinate „trebuie căutate şi convinse să se imunizeze”

Gazprom, îngrijorat de întârzierea achitării facturilor: „Acest fapt semnalează probleme sistemice în sectorul energetic al R. Moldova”

Gazprom, îngrijorat de întârzierea achitării facturilor: „Acest fapt semnalează probleme sistemice în sectorul energetic al R. Moldova”

Advertoriale
Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

Plăcinta domnească și Prăjitura Peresecina - Artizanii Gustului ne prezintă bucatele ce te fac să revii la Marcu Bakery (VIDEO)

Plăcinta domnească și Prăjitura Peresecina - Artizanii Gustului ne prezintă bucatele ce te fac să revii la Marcu Bakery (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Spînu admite că Tauber ar putea fi scoasă din cursa pentru Bălți: „Dacă se vor prezenta probe că a fost o campanie finanțată ilegal, atunci nu m-ar surprinde”
 • 2
  Vârsta de pensionare va fi majorată. După două ore de dezbateri, deputații au votat proiectul de lege
 • 3
  Ultima oră! Oamenii legii au descins cu percheziții la un ex-director al SA „Moldtelecom”
 • 4
  Loteria Națională și Metalferos, două companii ale statului cu venituri de câte 1 miliard de lei în primul semestru al 2021
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.