VIDEO. Studiu: Recomandările a doi experți legate de reforma sistemului electoral

VIDEO. Studiu: Recomandările a doi experți legate de reforma sistemului electoral
Foto: Agora.md/Igor Vrabie

Experții Mette Bakken și Adrian Sorescu au realizat o cercetare în care au inclus recomandări pentru reforma sistemului electoral din Republica Moldova. Totuși, aceștia consideră că actualmente ar trebui evitată „orice orice reformă care presupune trecerea la un sistem majoritar”, întrucât acesta „funcționează bine în țările cu democrație veche, care l-au aplicat de mai multe decenii, astfel încât partidele politice și alegătorii s-au adaptat la el”.

„Moldova ar trebui să reziste tentației de a trece la un sistem mixt, mai ales la unul mixt paralel. Astfel de sisteme tind să producă rezultate disproporționate. În particular multe țări din regiune care au adoptat astfel de sisteme fie le-au abandonat (Bulgaria, Ucraina - în trecut), fie examinează posibilitatea unei reforme pentru schimbarea lui (Georgia, Ucraina)”, concluzionează experții în studiu.

Autorii consideră că cea mai bună soluție ar fi îmbunătățirea actualului sistem electoral.

Totuși, în cazul în care se va decide modificarea sistemului electoral, experții vin cu mai multe recomandări pentru Republica Moldova:

Îmbunătățirea relațiilor dintre alegători și deputați

O modalitate de a spori capacitatea alegătorilor de a influența mai direct procesul de alegere a reprezentanților și de a trage la răspundere politicienii individuali ar consta în introducerea unui sistem cu liste deschise. Deși este important de a nu subestima capacitatea alegătorilor moldoveni de a exprima un vot sofisticat, schimbările în buletinul de vot ar trebui să țină cont de faptul că alegătorii ar putea dori să utilizeze un vot simplu pentru partidul preferat, așa cum au votat din 1994. Prin urmare, un sistem opțional (și nu obligatoriu) ar putea fi cel mai potrivit. La proiectarea detaliilor procesului prin care alegătorii își pot exprima preferințele, este important să se asigure că preferințele lor au o influență reală asupra rezultatelor, adică că pragurile pentru producerea unui impact nu sunt prea mari.

Un sistem cu liste deschise, în care partidele propun o listă prioritară de candidați, iar alegătorii pot avea un impact real asupra ordinii candidaților și, astfel, pot influența alegerea lor în parlament

Pentru a stimula relații mai puternice între alegători și deputați și, astfel, a promova răspunderea și reprezentativitatea, legiuitorii pot lua în considerare posibilitatea împărțirii Moldovei în câteva circumscripții plurinominale. Pentru aceasta ar putea fi utilizată fie fosta împărțire în județe, fie gruparea raioanelor actuale în unități teritoriale mai mari, care ar deveni circumscripții electorale. Ca o soluție alternativă, luând în considerare aspecte legate de județele de dimensiuni mici, precum și provocarea persistentă de a păstra unitatea națională în contextul conflictului curent cu regiunea autoproclamată a Transnistriei, este posibil de format circumscripții electorale mai mari (sau „zone”, de exemplu Nord, Sud, Est, Vest și Centru). Distribuirea mandatelor între circumscripțiile plurinominale ar trebui să fie efectuată și revizuită periodic în baza statisticilor demografice. Trebuie de remarcat faptul că, în cazul circumscripțiilor electorale mai mari, va crește și magnitudinea circumscripției (adică numărul de deputați aleși în fiecare circumscripție), ceea ce va avea o influență negativă asupra legăturilor dintre alegători și deputați. Prin urmare va trebui să fie identificată o soluție de compromis, care va echilibra necesitatea consolidării relațiilor dintre alegători și deputați în raport cu alte priorități (de exemplu, menținerea unității electorale a țării, a se vedea mai jos).

Ar trebui să fie instituite circumscripțiile electorale plurinominale. Instituirea circumscripțiilor electorale ar trebui să ia în considerare structurile administrative existente.

Protejarea proporționalității rezultatelor

Un număr considerabil de părți interesate au menționat că pragul legal de reprezentare în Parlament este prea ridicat. În 2014, 16,4%, sau mai mult de 303.000, din voturi au fost exprimate pentru concurenții electorali care nu au trecut acest prag. Cu alte cuvinte, aceste voturi au fost „irosite” și nu au contribuit la repartizarea mandatelor. Pragul de 6% pentru partidele politice individuale este printre cele mai mari din lume. Necesitatea de a asigura o reprezentare echitabilă trebuie să fie echilibrată cu necesitatea de a preveni fragmentarea accentuată a Parlamentului, care poate complica prea mult funcționarea lui. Merită de remarcat faptul că Decizia 2002/722 a Consiliului - 82 - European prevede că statele membre își pot stabili propriul prag, atâta timp cât astfel de praguri nu depășesc 5%.

Pragul electoral pentru partidele politice individuale ar trebui să fie redus la 3-4%. În conformitate cu uzanțele din Moldova, este posibil de utilizat un prag incremental pentru blocurile electorale

Există un consens în legătură cu necesitatea reducerii pragului pentru candidații independenți. Pragul actual de 2%, care funcționează la nivel național, efectiv a exclus posibilitatea ca un candidar independent să poată accede în Parlament. Necesitatea de a asigura accesul pentru candidații independenți trebuie să fie echilibrată de necesitatea de a promova un sistem eficient de partide și guverne și opoziții viabile. Cu toate acestea, dacă Moldova va păstra sistemul cu reprezentare proporțională, este improbabil că numărul deputaților independenți va crește dramatic și va deveni o amenințare la adresa acestei dezvoltări.

Pragul legal pentru candidații independenți ar trebui desființat. În locul lui ar trebui să fie aplicat un prag natural, determinat de alte caracteristici matematice (formula electorală, magnitudinea circumscripției) ale sistemului electoral. De exemplu, dacă susținerea electorală pentru un candidat independent depășește cota prevăzută de formula aplicată, el ar trebui să fie considerat ales

Considerente privind accesul egal la pozițiile alese

Numărul femeilor în Parlament rămâne scăzut. În anul 2016, legislativul a adoptat prevederile care cer ca listele de candidați din partea partidelor politice să fie formate, în proporție minimă de 40%, din reprezentanții fiecărui sex. Această schimbare este una salutară, dar poate să nu-și atingă efectul intenționat dacă partidele vor fi libere să plaseze femeile în orice loc pe listă. Din experiența alegerilor anterioare, se cunoaște că partidele tind să includă femeile pe listele lor, dar de cele mai multe ori pe poziții neeligibile.

Caracterul multietnic și multicultural al societății moldovenești este un aspect important care trebuie să fie luat în considerare. Din acest punct de vedere, a fost important ca aproape toate necesitățile, interesele și opiniile să fie reprezentate în mod echitabil în Parlament. Deși partidele politice din Moldova nu pot fi întemeiate pe criterii etnice, conform opiniei generale, cetățenii din diferite minorități etnice și-au găsit partide și lideri politici care să-le reprezinte interesele în Parlament.

Considerente privind participarea semnificativă

Luând în considerare numărul imens de cetățeni moldoveni aflați în străinătate, sistemul electoral trebuie să fie proiectat astfel încât să asigure participarea semnificativă a acelor cetățeni la alegerea Parlamentului. Atâta timp cât Codul electoral al Republicii Moldova nu prevede votul prin corespondență, iar alegătorii aflați în străinătate nu au o legătură formală de „domiciliu”, orice schimbare care presupune circumscripțiile electorale regionale sau uninominale poate crea complicații suplimentare de ordin politic și tehnic. În acest sens se pot examina experiențele țărilor care au introdus circumscripțiile electorale separate pentru alegătorii aflați în străinătate.

În cazul în care reforma electorală va implica împărțirea țării în circumscripții electorale, o soluție pentru Moldova este de a înființa circumscripții electorale separate pentru cetățenii aflați în străinătate. Un aspect important care trebuie să fie luat în considerare este cât de mulți reprezentanți ar trebui să reprezinte persoanele aflate în străinătate. Soluțiile în acest sens trebuie să țină cont de numărul persoanelor care locuiesc în străinătate (pentru a asigura un vot egal), dar și faptul că aceste persoane nu se vor confrunta zilnic cu rezultatul votului (spre deosebire de persoanele care locuiesc în țară).

În cazul în care reforma electorală va implica împărțirea țării în circumscripții electorale, decidenții politici ar trebui să examineze posibilitatea ca Parlamentul Republicii Moldova să funcționeze cu mandate vacante.

Datele se conțin în studiul „Proiectarea sistemului electoral în Republica Moldova”, semnat de cei doi experți.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, trei partide ar accede în Parlament. PAS și BCS, la o distanță de 1%

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, trei partide ar accede în Parlament. PAS și BCS, la o distanță de 1%

Ultima oră! Oleg Horjan, condamnat în Transnistria la patru ani de închisoare după un miting, eliberat din detenție

Ultima oră! Oleg Horjan, condamnat în Transnistria la patru ani de închisoare după un miting, eliberat din detenție

A doua cea mai mare bancă din Rusia, lovită de un atac cibernetic. Există dificultăți în accesarea site-ului și aplicației mobile

A doua cea mai mare bancă din Rusia, lovită de un atac cibernetic. Există dificultăți în accesarea site-ului și aplicației mobile

Advertoriale
Zernoff Vodka a fost desemnată cu 2 medalii de aur și titlu de „Best Vodka 2022” la Hong Kong International Wine & Spirit Competition

Zernoff Vodka a fost desemnată cu 2 medalii de aur și titlu de „Best Vodka 2022” la Hong Kong International Wine & Spirit Competition

Orange Systems Academy explorat de studenţii UTM în cadrul unui stagiu de practică

Orange Systems Academy explorat de studenţii UTM în cadrul unui stagiu de practică

Anul acesta tu ești Moș Crăciun cu cardul de credit CIAO de la EXIMBANK!

Anul acesta tu ești Moș Crăciun cu cardul de credit CIAO de la EXIMBANK!

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  Controale consultative și eliminarea „pașaportului albastru”: Ministerul Economiei anunță un pachet de modificări la Codul Muncii
 • 2
  O rachetă a fost descoperită în apropierea orașului Briceni, anunță Ministerul Afacerilor Interne (FOTO)
 • 3
  Ultima oră! Se reduce rata de bază până la 20%. Octavian Armașu a prezentat noile decizii de politică monetară (VIDEO)
 • 4
  În R. Moldova s-a anunțat concurs pentru proiectarea şi construcţia unor noi centrale electrice
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.