
Programul Pisa arată rezultate mai bune în educație comparativ cu anii precedenți
Cercetători în ştiinţele educaţiei şi experţi în politicile educaţionale au analizat în cadrul mesei rotunde „Consolidarea politicilor educaționale prin sprijinirea procesului de elaborare de studii de politici educaționale bazate pe dovezi” rezultatele evaluării internaţionale a elevilor PISA 2015, reflectate în studiile elaborate de bursierii Fundației Soros-Moldova.
・
În urma prezentărilor și a dezbaterilor au fost identificate direcţiile strategice ale viitoarelor politici educaţionale, orientate spre îmbunătăţirea calităţii învăţământului general din ţara noastră.
Anatolie Topală, director al Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare a subliniat importanţa evaluărilor internaţionale PISA pentru învăţământul general din ţara noastră, accentuând faptul că, în comparație cu anul 2010, rezultatele elevilor din 2015 sunt mai bune.
Potrivit bursierilor Fundaţiei Soros-Moldova, care au prezentat în cadrul Mesei Rotunde principalele concluzii ale studiilor realizate de ei în cadrul Proiectului Educațional al Fundației, rezultatele evaluărilor internaționale ale elevilor din ţara noastră rămân a fi modeste. Cauzele acestui fenomen sunt multiple: accesul redus la educaţie al copiilor ce provin din familiile vulnerabile, disparităţile de gen, starea de disconfort şcolar a mai multor copii, imperfecțiunea metodelor de predare-învățare-evaluare, lipsa materialelor didactice moderne.
Totodată, autorii studiilor au identificat şi factorii ce ar putea contribui la îmbunătăţirea calităţii educaţiei: multilingvismul şi poli-culturalismul din ţara noastră, implicarea semnificativă a părinţilor în educarea propriilor copii, extinderea metodelor de predare-învăţare centrate pe elev, nivelul relativ înalt de digitalizare a societăţii.
Experţii Centrului pentru Studiul Democrației din Cluj-Napoca, România, care au acordat un substanţial ajutor metodologic bursierilor Fundaţiei Soros-Moldova în elaborarea studiilor de politici educaţionale bazate pe dovezi, au accentuat faptul că datele furnizate de evaluările internaţionale PISA trebuie examinate cu cea mai mare atenţie, iar politicile educaţionale trebuie să fie fundamentate anume pe rezultatele unor astfel de analize.
În cadrul Proiectului Educațional al Fundației Soros-Moldova se preconizează continuarea activităţilor de elaborare şi diseminare a studiilor de politici educaționale, bazate pe rezultatele evaluărilor internaţionale PISA, orientate spre modernizarea învăţământului general. Proiectul în cauză este implementat în cadrul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova, cu susținerea financiară a Programului de Sprijinire a Educaţiei al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă.