Legea privind administrația publică locală prevede că în cazul imposibilităţii primarului de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură de drept de către un viceprimar. 

Viceprimarul Nistor Grozavu se află în prezent în arest la domiciliu, fiind cercetat în același dosar în care a fost reținut astăzi Chirtoacă.

Aceeași lege prevede că în caz de absenţă temporară, primarul poate delega, sub proprie răspundere, exercitarea atribuţiilor sale viceprimarului sau, după caz, secretarului consiliului pe întreaga durată a absenţei sale.

Astăzi, printre cele nouă persoane de la Primăria Chișinău a fost reținut și secretarul CMC, respectiv nici acesta nu ar putea prelua responsabilitățile edilului. 

Articolul cu privire la interimatul funcției de primar prevede și o a treia situație, și anume:

„Dacă primarul şi viceprimarul sunt suspendaţi din funcţie concomitent, sau, din anumite cauze, aceste funcţii devin vacante, consiliul local împuterniceşte, în termen de 5 zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului.” Legea privind administrația locală.

Cine suspendă primarul din funcție

Legea prevede că primarul și / sau viceprimarul poate fi suspendat din funcție doar în cazul în care a fost deferit justiţiei (dosar expediat în instanță - n. r.) pentru săvârşirea unei infracţiuni, lucru care se poate întâmpla și până la soluţionarea definitivă a cauzei. Or, acest lucru nu se poate întâmpla acum, întrucât cauza se află abia la etapa de urmărire penală. 
 
De menționat că suspendarea din funcție a primarului și / sau viceprimarului poate fi dispusă numai de către instanţa de judecată. 
 
Astfel, devine neclar cui îi va reveni responsabilitatea de a prelua conducerea componentei executive în Capitală 
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!