Adunarea generală a acționarilor SA Moldovagaz convocată pe 26 mai 2017, a adoptat mai multe decizii importante pentru activitatea întreprinderii, printre care se regăsește și modul în care va fi utilizat profitul obținut în 2016.
Pe ordinea de zi de la adunarea generală a acționarilor SA Moldovagaz au fost incluse 9 chestiuni, printre care aprobarea rapoartelor anuale ale organelor de conducere ale Societății pentru anul 2016, inclusiv ale Consiliul de Observatori, ale Consiliului de Administrație și ale Comisiei de Cenzori, precum și a luat act de raportul financiar al Societății pentru anul 2016.
Consiliul de Administrație al Societății a informat acționarii despre rezultatele înregistrate de Societate, fiind remarcat că, urmare a executării Planului de măsuri privind reducerea cheltuielilor pe anii 2016-2018, indicatorii financiar-economici s-au îmbunătățit. Astfel, în anul 2016 SA “Moldovagaz” a obținut profit în mărime de 262,4 milioane lei, după o perioadă îndelungată de activitate în pierderi.
Îmbunătățirea rezultatului financiar a fost condiționată de majorarea volumelor de gaze naturale tranzitate spre statele europene, precum și reducerea consumurilor tehnologice și pierderilor tehnice în rețelele de gaze. În perioada de raportare, numărul consumatorilor a crescut cu 13 mii și a depășit 689 de mii. De asemenea, în 2016 au fost realizate investiții în mărime de 151,7 milioane lei.
După prezentarea rapoartelor, Adunarea generală a acționarilor a decis să îndrepte profitul obținut în anul 2016 pentru acoperirea pierderilor SA Moldovagaz din anii precedenți.
În 2017 activitatea SA Moldovagaz va fi orientată spre asigurarea fiabilă a consumatorilor cu gaze naturale și tranzitul în volume depline către statele europene, îmbunătățirea indicatorilor financiari și obținerea profitului operațional. La fel, activitatea Societății va fi orientată la realizarea planului de gestionare a datoriilor creditoare și la soluționarea altor probleme din sectorul gazelor naturale.
De asemenea, a fost confirmată organizaţia de audit care va efectua evaluarea anuală obligatorie a rapoartelor financiare ale Societății și a ales membrii Consiliul de Observatori și ai Comisiei de Cenzori.
De remarcat că experții din domeniul energetic critică dur managementul întreprinderii Moldovagaz pentru datoriile acumulate pe ambele maluri ale Nistrului, care au ajuns la nivelul PIB-ului R. Moldova.