Războiul dintre separatiștii pro-ruși și forțele armate ucrainene se transformă într-un „conflict înghețat” în fosta regiune sovietică. Deși transnistrenii sunt de partea regiunilor Lugansk și Donetsk, autoritățile de la Tiraspol nu doresc să intre în contradicție cu oficialii de la Kiev. Agenția de presă AFP a realizat un reportaj din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite Agora.
AFP povestește despre Nikolai Klimkin, 32 de ani, care își face armata în regiunea transnistreană a Republicii Moldova „o țară care oficial nu există”. Potrivit lui, istoria Transnistriei „se repetă în Ucraina de est, și asta pentru că războiul dintre separatiștii pro-ruși și Kiev se transformă într-un alt „conflict înghețat” în fosta regiune sovietică”.
Klimkin se arată îngrijorat de faptul că regiunile separatiste din Lugansk și Donețk vor deveni, ca și patria sa, o zonă de incertitudine și greutăți. „Sper doar că ceea ce ni sa întâmplat nu li se va întâmpla lor”, spune Klimkin.
Dar liderii transnistreni acționează cu o mare atenție și nu recunosc independența separatiștilor din estul Ucrainei.
„Desigur, localnicii sunt de partea regiunilor Lugansk și Donetsk”, spune o bloggeriță care se prezintă Olga din teama că ar putea fi persecutată de autorități. „Autoritățile de la Tiraspol ar prefera să nu intre în contradicție nici cu Ucraina, care ne amenință cu o blocadă comercială, nici cu Rusia de care depindem financiar”.
Cu toate acestea, pe 20 mai, Kievul a impus o blocadă temporară asupra Transnistriei.
„Astfel de blocade sunt inadmisibile”, a declarat pentru AFP vicepreședintele legislativului de la Tiraspol, Galina Antiufeeva. „Trebuie să consolidăm relații de bună vecinătate cu Ucraina”.
Însă oamenii, precum bloggerița Olga, cred că Kremlinul ar fi putut cu ușurință să-și revendice fie Transnistria, fie Estul Ucrainei dacă dorea, indiferent de acțiunile Kievului.
„Ceva împiedică Moscova să facă acest lucru”, a spus Olga. „În Transnistria, avem o glumă, precum că Kremlinul are de fapt două turnuri și nu unul. Și unul nu este niciodată de acord cu celălalt despre ce să facă cu Transnistria, sau cu estul Ucrainei".
Vezi și aceste știri

Câștig de cauză pentru ministra Sănătății, după ce a fost acuzată de o deputată socialistă ca deține diplomă de master falsă

De la 0, până la 34 de mii de lei. Cât a cheltuit Maia Sandu pentru deplasările în străinătate în prima jumătate a acestui an (DOC)
