Restanțe de peste șase miliarde de lei, acumulate de contribuabili față de buget în ultimii doi ani

Restanțe de peste șase miliarde de lei, acumulate de contribuabili față de buget în ultimii doi ani
Foto: Agora.md

Curtea de Conturi constată că în ultimii doi ani valoarea generală a obligațiilor fiscale datorate, inclusiv a celor înscrise în evidența specială, constituie 6,54 miliarde lei. Totodată, autoritatea solicită efectuarea controalelor fiscale la 30 de executori judecătorești, în baza riscurilor estimate de audit.

Curtea de Conturi a examinat în cadrul ședinței din 26 mai curent, Raportul auditului privind relevanța instrumentelor de gestiune silită a obligației fiscale/vamale pentru anii 2014-2016.
Executarea silită constituie un ansamblu de măsuri/acțiuni întreprinse de organele de stat abilitate (Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal, executorii judecătorești, etc.) pentru perceperea forțată a obligației fiscale/vamale, taxei de stat și altor plăți față de bugetul public Național.

Sfera auditului a cuprins evaluarea implementării cadrului normativ-legal privind modul de executare silită a obligațiilor fiscale/vamale, taxelor și altor plăți în bugetul public național, precum și a responsabilităților autorităților implicate în procesul de administrare a domeniului respectiv.

Nivelul actual al restanțelor la plata obligațiilor contribuabililor față de bugetul public național, administrate de organele fiscale, comparativ cu anii precedenți, înregistrează o descreștere însumând 1,826 miliarde lei la data de 31 decembrie 2016. Această diminuare reprezintă un fenomen determinat de înscriere a obligațiilor fiscale restante/datorate în evidență specială a 2590 de contribuabili, în sumă de 4,717 miliarde lei, ceea ce constituie de circa 2,1 ori mai mult în anul 2016 față de 2014. 

Astfel, ca urmare a faptului că acestea, potrivit cadrului legal, nu se consideră restanțe pe perioada aflării în evidență specială, creează impresia îmbunătățiri situației la capitolul restanța contribuabililor față de bugetul public național. În aceste circumstanțe, valoarea generală a obligațiilor fiscale datorate, inclusiv a celor înscrise în evidența specială, constituie 6,54 miliarde lei, dintre care cele raportate de Serviciul Fiscal de Stat ca restanțe însumează 1,82 miliarde lei.

Aplicarea de către organele fiscale a celor 4 măsuri de executare silită prevăzute legal se rezumă, în cea mai mare parte, la încasările de pe conturile bancare ale contribuabililor restanțieri, care în anii 2014-2016 constituiau suma totală de 1,844 miliarde lei, sau 79,0% din totalul sumelor încasate silit (2,335 miliarde lei). Ca rezultat al aplicării celorlalte 3 măsuri, au fost încasate 491,1 milioane lei, sau 21,0% comparativ cu totalul sumelor încasate silit.

Performanța procesului de aplicare a sechestrelor afectează rezultatele și eficacitatea încasării plăților restante față de buget. Astfel, deficiențele în procesul de aplicare a sechestrelor sunt cauzate de: instituirea cu întârziere a sechestrelor, de la 1 lună până la 3 ani; aplicarea sechestrelor pe bunurile greu comercializabile și/sau aplicarea sechestrelor pe bunurile a căror valoare depășește considerabil restanțele obligațiilor fiscale ale contribuabililor; ridicarea sechestrelor cu întârziere în cazurile de înstrăinare a bunurilor etc. Totodată, lipsa controlului asupra respectării prevederilor Codului fiscal a condiționat înstrăinarea bunurilor sechestrate de către contribuabili în perioada 2014-2016 în valoare de 5,4 milioane lei, iar aplicarea sechestrelor asupra roadei viitoare implică riscuri sporite de înstrăinare a producției agricole recoltate. Aceste circumstanțe sporesc efectul apariției riscurilor de neonorare a obligațiilor față de stat, fapt ce diminuează încasările aferente bugetului public național.

Diminuarea controlului efectiv al Serviciului Fiscal de Stat asupra procesului de executare a documentelor executorii în beneficiul statului de către executorii judecătorești a condiționat neîncasarea în termen a restanțelor față de buget.

Cele mai semnificative constatări și deficiențe aferente responsabilităților ce revin Serviciului Vamal în domeniul auditat denotă că măsurile aplicate de Serviciul Vamal nu asigură în totalitate raportarea veridică a volumului restanțelor administrate, care nu includ penalitățile aferente plăților de bază restante. Situația este generată de neactualizarea/necalcularea obligațiilor vamale restante în Sistemul Informațional Automatizat al Serviciului Vamal. în aceste circumstanțe persistă riscurile de neîncasare în deplină măsură a obligațiilor vamale restante.

Obligațiile vamale restante față de bugetul de stat, administrate și raportate de Serviciul Vamal la 31 decembrie 2016, au însumat 319,5 milioane lei, acestea fiind înregistrate de 653 de plătitori vamali restanțieri. Se menționează că suma totală a restanței este în creștere cu 12,3 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului 2015, iar obligațiile vamale restante în anul 2015 s-au diminuat, față de 2014, cu 28,9 milioane lei, sau cu 8,6%.

Aparatul central al Serviciului Vamal nu a monitorizat și nu a coordonat procesul de organizare a activității de executare silită de către birourile vamale, nefiind asigurată nici raportarea acțiunilor de executare silită de către acestea. Concomitent, aplicarea insuficientă a măsurilor de executare silită și conlucrarea neconstructivă între Serviciul Vamal și executorii judecătorești condiționează formarea restanțelor nerecuperabile în volum deplin ca urmare a deschiderii procedurii de insolvabilitate.

Cele mai semnificative constatări și deficiențe analizate prin prisma responsabilităților ce revin Ministerului Justiției, Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești executorilor judecătorești în procesul de executare silită a obligațiilor restante față de bugetul public național denotă că gestiunea silită a restanțelor față de buget de către executorii judecătorești este defectuoasă și compromisă de mai multe încălcări. 

Astfel, informațiile prezentate de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești nu asigură raportarea și, respectiv, cunoașterea de către Parlament, Guvern, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal, Consiliul Concurenței, societatea civilă etc. a volumului real al restanțelor înaintate spre executare, nivelul de încasare și transferare la buget. Rezultatul executării silite de către executorii judecătorești indică un nivel redus al încasării mijloacelor bănești în beneficiul statului. 

La situația din 31 decembrie 2016, în gestiunea executorilor judecătorești erau înregistrate circa 113,9 mii de documente executorii în valoare cumulativă de circa 781 milioane lei, constituite din plățile neachitate în termen (restanțe) la: obligațiile fiscale și vamale, taxele de stat aplicate de instanțele judecătorești, amenzi, penalități etc. Conform datelor sistematizate de audit, nivelul mediu, pe anii 2014-2016, de executare a documentelor executorii aferente bugetului public național constituie 20,6%, sau 177,7 milioane lei.

Lipsa de supraveghere și control din partea organelor abilitate (Ministerul Justiției, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Serviciul Fiscal de Stat) a determinat mai multe neconformități în activitatea executorilor judecătorești ce ține de executarea silită. Astfel, 119 din 175 de executori judecătorești, sau 68%, nu au fost supuși controalelor din data investirii în funcție (a. 2010) până în prezent.

În baza riscurilor estimate de audit, Curtea de Conturi a solicitat Serviciului Fiscal de Stat efectuarea controalelor fiscale la 30 de executori judecătorești. Astfel, printre cele mai semnificative neconformități se semnalează: (i) depășirea termenului legal de distribuire a sumelor încasate în buget, de la 1 zi până la 5 ani, și menținerea mijloacelor încasate silit în conturile curente speciale ale acestora; (ii) netransferarea în termene legale în buget (în 1495 de cazuri) a mijloacelor încasate din obligațiile restante (taxa de stat, obligațiile fiscale/vamale, amenzi, penalități și alte plăți), în sumă totală de circa 1,8 milioane lei; (iii) dezafectarea mijloacelor bănești, în sumă de 30,5 milioane lei, rezultate din executarea silită, prin depunerea acestora în contul de depozit și obținerea dobânzii în conturile proprii de onorarii în sumă de 1,2 milioane lei.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Asasinatul care a schimbat România anilor 1920: Între legitimă apărare și eroare judiciară

Asasinatul care a schimbat România anilor 1920: Între legitimă apărare și eroare judiciară

498 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore. 32 de decese, raportate pentru ziua de astăzi

498 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore. 32 de decese, raportate pentru ziua de astăzi

Municipiul Chișinău s-a înfrățit cu municipiul Suceava

Municipiul Chișinău s-a înfrățit cu municipiul Suceava

Advertoriale
Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

Plăcinta domnească și Prăjitura Peresecina - Artizanii Gustului ne prezintă bucatele ce te fac să revii la Marcu Bakery (VIDEO)

Plăcinta domnească și Prăjitura Peresecina - Artizanii Gustului ne prezintă bucatele ce te fac să revii la Marcu Bakery (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Noua variantă de coronavirus a primit numele de OMICRON. Mai multe țări introduc restricții de călătorie spre Africa de Sud și țările din regiune
 • 2
  Gazprom, îngrijorat de întârzierea achitării facturilor: „Acest fapt semnalează probleme sistemice în sectorul energetic al R. Moldova”
 • 3
  Ploaie slabă și cer noros: cum va fi vremea în weekend
 • 4
  OMS: Toate persoanele nevaccinate „trebuie căutate şi convinse să se imunizeze”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.