
FOTO. Jurnalist ucrainean: Curiozitățile separatismului transnistrean
Jurnalistul ucrainean, Denis Kazanski, într-un articol publicat de portalul obozrevatel.com a descris situația curioasă în care au ajuns locuitorii orașului Bender. Când o parte a orașului Bender a rămas în cadrul Republicii Moldova, iar cealaltă sub controlul Transnistriei, transmite Agora.
・
Formațiuni separatiste care au apărut sub patronatul Rusiei în spațiul post-sovietic, diferă în gradul de inadecvare și absurditate. O parte a orașului Bender a rămas în cadrul Republicii Moldova, iar cealaltă sub controlul Transnistriei. Din această cauză, locuitorii urbei, timp de 20 de ani, sunt nevoiți de mai multe ori pe zi să treacă „granița” cu autobuzul. Satul Varnița care fizic face parte din Bender, este controlat de autoritățile de la Chișinău, și de fapt împarte Benderul în două, menționează Denis Kazanski.

Pentru a ajunge în centrul orașului, locuitorii sectorului Severnî trebuie să treacă prin Varnița cu autobuzul nr. 7, care este în același timp local, și internațional. În autobuz se poate de achitat atât în ruble transnistrene, cât și în lei moldovenești.

În Bender, toate denumirile și plăcuțele sunt în limba rusă, iar în Varnița în limba română. Flutură steagurile Republicii Moldova.

Primăria în Varnița este mai îngrijită, decât în rmn, iar calitatea drumurilor mai bună decât în Bender

Din cauza situației cu Varnița, în Bender lucrează tocmai trei stații de cale ferată. Două din epoca sovietică, iar al treilea construit în Varnița de Republica Moldova în anii de independență. De aici se poate de plecat cu trenul la Chișinău.
