Un proiect care are ca scop „înțelegerea științifică a mentalității teroriștilor” a publicat informații despre oamenii de știință care ar putea avea implicații asupra prevenirii terorismului, transmite Agora cu referire la BBC.
Cercetătorii au lucrat cu un grup de 66 de foști soldați incarcerați dintr-un grup terorist paramilitar din Columbia, țară cu una dintre cele mai mari rate de insurgență din lume. Acest experiment unic a scos la iveală ceea ce echipa a descris ca fiind „un model anormal al judecății morale” în teroriști.
Oamenii de știință spun că un „scor” psihologic bazat pe aceasta ar putea fi o modalitate corectă de a discrimina între mentalitatea unui terorist și cea a unui non-criminal. Cercetătorii, cu sediul în Argentina, SUA, Columbia și Chile, și-au publicat descoperirile în revista „Nature Human Behavior”.
Agustín Ibanez și Adolfo García, de la Universitatea Favaloro din Buenos Aires, care au făcut parte din echipa internațională de cercetare, au declarat pentru BBC News că au petrecut patru ani de lucru cu ofițerii de drept din Columbia pentru a obține permisiunea de a lucra cu acest grup mare de teroriști periculoși și incarcerați.
Participanții la studiu au fost foști membri ai grupurilor paramilitare de dreapta, toți condamnați pentru crimă. Mulți au fost implicați în masacre cu sute de victime. Au participat la o serie de teste psihologice, inclusiv o evaluare a cunoașterii morale. Aceasta a presupus prezentarea subiecților cu o serie de scenarii în care personajele, fie în mod deliberat sau accidental, au cauzat rău altora.
Fiecare subiect a fost apoi rugat să evalueze scenariul pe o scară de la total interzis (1) la total permis (7). Dr. Ibanez a spus: Răspunsul tipic este că încercarea de a face rău ar trebui să fie mai multă obiecție decât rănirea accidentală. [Dar] modelul în teroriști a fost opusul”.
Modelul pe care această cercetare le-a dezvăluit a fost că „teroriștii judecă acțiunile altor persoane prin concentrarea mai degrabă asupra rezultatelor unei acțiuni decât asupra intențiilor sale fundamentale. Acesta este primul studiu care demonstrează această trăsătură psihologică [și sugerează că] codul moral al unui terorist aprobă de fapt orice acțiune dacă contribuie la atingerea unui anumit scop”.
Cercetătorii speră că aceste concluzii ar putea contribui la construirea unui profil psihologic pentru a fi folosit in domeniul criminalisticii și al aplicării legii. Dar ei spun că cercetările ulterioare vor avea nevoie în mod special pentru a examina modul în care este predictivă această măsură a cunoașterii morale atunci când vine vorba de „identificarea indivizilor insurgenți periculoși”.
Aceștia au subliniat, de asemenea, că există diferențe în ceea ce privește „originile și trăsăturile psihologice ale diferitelor forme de terorism”.
„De exemplu, în populația pe care am studiat-o, religia nu pare a fi un factor relevant. [De fapt], majoritatea combatanților din Columbia s-au alăturat grupurilor paramilitare din motive economice - pentru că au fost plătiți un salariu. Dar mi-ar fi de dorit ca psihologii legali să folosească în cele din urmă un punct moral ca acesta pentru a evalua cât de mult reprezintă o amenințare pe care o prezintă o anumită persoană - pe lângă alte măsuri de agresiune și emoții, precum și alte sarcini cognitive și sociale”, a declarat Dr. Ibanez pentru BBC.
Vezi și aceste știri

Biserica Ortodoxă Ucraineană își declară independența deplină față de Rusia

De la începutul războiului în Ucraina, peste peste 4 mii de civili și-au pierdut viața, iar alți 4,7 mii au fost răniți
