FOTO, VIDEO. Descoperă Moldova: AGORA a vizitat cele mai frumoase locuri din Hîncești

FOTO, VIDEO. Descoperă Moldova: AGORA a vizitat cele mai frumoase locuri din Hîncești

Republica Moldova are multe locuri frumoase care merită explorate. Una dintre regiunile care se poate mândri cu o multitudine cu obiective turistice este raionul Hîncești. Aflat la o distanță de doar câteva zeci de kilometri de municipiul Chișinău, ținutul Hînceștiului este o alegere potrivită pentru cei care vor vă iasă în afară orașului - și nu doar datorită Codrilor și a luncii râului Prut, dar și pentru că pe teritoriul raionului există conacuri, muzee, mănăstiri, dar și... o curte domnească.

Mai nou, autoritățile raionale s-au apucat de promovarea online a turismului local prin lansarea, la 27 mai, a unui Cluster de Turism. Inițiativa își propune facilitarea cooperării dintre instituțiile publice și mediul privat, care va duce la dezvoltarea destinației turistice a raionului în general și la dezvoltarea afacerilor din domeniu în particular. Unul dintre obiective este promovarea destinației turistice în rândul turiștilor din Republica Moldova și România.

În perioada 27-28 mai, un grup de jurnaliști, bloggeri și oameni din domeniul turismului au participat la un infotrip, organizat sub egida Consiliului raional Hîncești.

Publicitate

AGORA a participat la eveniment și vă recomandă câteva obiective turistice și activități care pot vizitate și încercate în regiunea Hîncești:

1. Complexul Manuc Bey

Restaurat în perioada anilor 2014-2015 pe bani europeni, complexul Manuc Bey din orașul Hâncești este perla arhitecturală incontestabilă a regiunii. Pe teritoriul complexului se află mai multe clădiri de importanță istorică și culturală, printre care Palatul Princiar, cu săli impresionante și subsolul autentic cu galeriile subterane.

Palatul princiar este piesa de rezistență a complexului

...

Fragmente din interiorul Palatului

...

...

...

Castelul de vânătoare servește ca muzeu

...

Biblioteca din interiorul Palatului Princiar

...

...

2. Muzeul de Istorie și Etnografie din Ciuciuleni

Dacă vă numărați printre cei care nu au mari așteptări de la un muzeu rural, atunci cu siguranță vă înșelați cel puțin în cazul acestui obiectiv. Muzeul impresionează prin bogăția a ceea ce oferă, asta deși stă prost la capitolul resurse financiare pentru achiziții, exponatele fiind aduse aici, aproape în totalitate, cu titlu gratuit sau prin donații.

Aici puteți admira o gamă largă de exponate: de la pâini la covoare, de la articole vestimentare naționale la cele militare din perioada sovietică, de la cărți bisericești la teascuri și de la unelte agricole - la telefoane și radiouri.

...

...

...

...

...

3. Mănăstirea Hâncu

Situată la marginea Codrilor, mănăstirea de călugărițe a fost fondată în anul 1678 și are o istorie dramatică, suferind distrugeri grave de pe urma războaielor. Complexul găzduiește două biserici și este înconjurat de mai multe izvoare. Mănăstirea Hâncu este una dintre cele mai vizitate lăcașe sfinte din Republica Moldova.

...

4. Drumeție în Codrii Moldovei

Codrii ținutului Hâncești sunt ideali pentru admirarea naturii și practicarea unui stil sănătos de viață. Aici pot fi organizate drumeții în zona Mănăstirii Hâncu și a agropensiunii Ciuciuleni, care pot servi ca locuri de popas. Zona este foarte bogată în vegetație, dar și lacuri. Trilul păsărilor îți încânta auzul pe tot parcursul zilei, în timp ce lăsarea întunericului devine un bun prilej pentru un foc de tabără.

...

5. Atelierul meșterului olar Adrian Onuța din Mirești

Maestrul olar Adrian Onuța își are atelierul de lucru, dar și propria expoziție de obiecte de artă în satul Mirești din raionul Hîncești. Meșterul popular se trage din viță de olari și a învățat meserie de la bunicul său. Astăzi, Adrian Onuța are la activ zeci de mii de obiecte realizate, fiind unul dintre cei mai apreciați specialiști în domeniu din Republica Moldova, faima sa ajungând și peste hotarele ei. Unul dintre scopurile sale este să fondeze un târg de olărit în satul Mirești, unde meșterii să-și poată expune obiectele, și speră că cei doi fii ai săi să continue dinastia familiei. Doritorii de a achiziționa oalele de la Mirești o pot face chiar la atelierul lui Adrian Onuța sau de pe un magazin online.

...

...

...

...

...

6. Muzeul Constantin Tănase și Galeria de Artă Timotei Bătrânu din s. Nemțeni

Situat în lunca Prutului, Nemțeni este satul de baștină al regretatului jurnalist și autor Constantin Tănase. Aflat în imediata apropiere a râului Prut, drumul spre localitate oferă priveliști neobișnuite pentru Republica Moldova. Pe partea stângă a traseului poate fi obervat „noul” sat Cotul Morii, strămutat în urma inundațiilor din vara lui 2010. În continuare, tot pe partea stângă, aveți toate șansele să dați ochii cu cocostârci și bâtlani, care vin aici atrași de vegetația abundentă de lângă râu.

...

Școala din Nemțeni găzduiește muzeul Constantin Tănase, unde sunt expuse volumele sale, biroul de muncă, prima sa mașină de scris, laptop-ul de pe care scria în ultima perioadă a vieții sale, ceasul și scaunul de lucru de care nu se despărțea niciodată.

...

...

...

Tot aici găsim galeria de artă a lui Timotei Bătrânu, pictor orginar din Nemțeni. O bună parte din picturile sale le-a dedicat satului și împrejurimilor acestuia.

...

...

...

...

7. Curtea Domnească din Lăpușna

...

...

...

...

...

Tabloul ținutului n-ar fi complet dacă nu am menționa vinul care poartă amprenta locului, produs de Vinăria Hîncești, care a oferit o degustare de vinuri albe, roze și roșii participanților la infotrip.

În cadrul Clusterului de Turism a fost lansat hincesti.guide, site-ul de promovare al turismului hînceștean, dar și un spot de promovare turistică.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal