Trei, Doamne, și toți trei! Cum au ajuns primarii de Bălți, Orhei și Chișinău în vizorul legii

Trei, Doamne, și toți trei! Cum au ajuns primarii de Bălți, Orhei și Chișinău în vizorul legii
Colaj: Agora.md

Republica Moldova se află în situația în care trei orașe mari din țară au rămas fără primari, edilii intrând în vizorul oamenilor legii. Se întâmplă chiar cu trei cei mai populari primari implicați în cursa de la alegerile locale din 2015: Renato Usatîi, Ilan Shor și Dorin Chirtoacă. Agora vă reamintește cum au ajuns aceștia în fotoliile primăriilor, iar de acolo au trecut în căutare sau în arest.

Primarul de la nord

Renato Usatîi a câştigat detaşat alegerile pentru Primăria Bălţi în primul tur al scrutinului local, acumulând peste 72% din voturile alegătorilor.  Chiar de la începutul mandatului, Usatîi a fost criticat pentru faptul că adesea lipsea de la Primăria Bălți. În raportul său de 100 de zile, Usatîi anunța construcția terenurilor de joacă, pavarea și amenajarea trotuarelor din contul propriu, promitea să creeze locuri de parcare și să lupte cu publicitatea stradală.

După ce pe 15 octombrie 2015 Vlad Filat a fost pus în arest preventiv, Renato Usatîi a publicat online o serie de înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre Vlad Filat și Ilan Shor, iar după aceasta a plecat la Moscova. Pentru asta i s-a intentat un dosar penal pentru violarea dreptului la secretul corespondenței, caz în care riscă până la trei ani de închisoare. 

Usatîi a abandonat total Primăria de la Bălți după 24 octombrie 2016, când autoritățile de la Chișinău au emis mandat de arest pe numele său, învinuindu-l că în 2011 l-a expropriat pe bancherul rus Gherman Gorbunţov de pachetul majoritar de acțiuni pe care le deținea la Universalbank şi ulterior a comandat asasinarea acestuia. De atunci, Renato Usatîi este dat în căutare internațională, deși se cunoaște unde se află acesta - la Moscova. Usatîi nu poate fi extrădat în Moldova, întrucât deține cetățenie rusă, iar Federația Rusă nu-și extrădează cetățenii. Din octombrie 2016 și până acum, primăria Bălți e condusă de viceminiștri.

Primarul de (Ș)Orhei

Ilan Shor s-a lansat în campania electorală direct din arest la domiciliu în cazul BEM. A doua zi, el a fost eliberat sub control judiciar, iar nici peste o lună „câștigă” primăria de Orhei cu 61,97% din voturi. După câteva luni de la victoria la locale, Shor scrie un autodenunț împotriva ex-premierului Vlad Filat, în urma căruia Filat este reținut în plenul Parlamentului, arestat și, ulterior, judecat la 9 ani de detenție. 

Din 2015 și până în vara lui 2016, Shor rămâne în fruntea Primăriei de Orhei. În timpul mandatului său, edilul a promis reparația străzilor și aleelor, amenajarea sensurilor giratorii și restaurarea parcului Ivanos. 

Pe 22 iunie 2016, Shor este reținut și ulterior învinuit de escrocherii şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în perioada deţinerii funcţiei de preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii. Reținerea sa a fost însoțită de proteste masive pro-Shor, care au durat câteva luni, petrecându-se atât în fața Judecătoriei Buiucani, cât și în fața Jurnal TV. 

Potrivit anticoruptie.md, Shor semnează actele de la primărie în calitate de edil, însă o face prin intermediul avocaților. Acum, Shor se află în arest la domiciliu. 

Primar de Chișinău de un deceniu

Dorin Chirtoacă este primarul general al Capitalei din 2007, când l-a învins pe Veaceslav Iordan. În 2011, Chirtoacă ia din nou primăria, de data asta câștigândul pe Igor Dodon, actualul președinte. În 2015, Chirtoacă câștigă alegerile din turul doi cu 53,54%, în fața Zinaidei Greceanîi. 

Doar în ultimul mandat, împotriva lui Chirtoacă au fost pornite trei referendumuri pentru demitere: două inițiate de socialiști, iar unul - de către un grup de inițiativă format din activiști civici. 

Una dintre cele mai recente inițiative ale primarului - parcările cu plată din Chișinău - este cea care i-a adus arestul. Edilul a fost acuzat că l-a influențat pe adjunctul său, Nistor Grozavu, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului municipal. Potrivit CNA, din toată această „afacere” lui Chirtoacă i-ar fi revenit 13% din venitul companiei.

Chirtoacă a fost reținut pe 25 mai și arestat la domiciliu pentru 30 de zile. „Pentru mine nu este o problemă să fiu ridicat oricând. Dacă au această intenție organele de urmărire penală, din diverse motive, nu este nevoie să meargă pe ocolite, pot să vină direct”, spunea Chirtoacă după ce au fost reținuți Nistor Grozavu și Igor Gamrețchi. 

Vezi și aceste știri
Bulgaria va încetini procesul de aderare la euro

Bulgaria va încetini procesul de aderare la euro

Între parcurs european și politică externă echilibrată. Ce declarație alege PDM

Între parcurs european și politică externă echilibrată. Ce declarație alege PDM

Filip, către Candu și Sîrbu: „Cei care își doresc o echipă solidă, nu spală rufele în public”

Filip, către Candu și Sîrbu: „Cei care își doresc o echipă solidă, nu spală rufele în public”

Advertoriale
Money Mic - un eveniment marca StandUPovka, în care comedianții vor lupta pentru premii bănești

Money Mic - un eveniment marca StandUPovka, în care comedianții vor lupta pentru premii bănești

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Afacerile tinerilor antreprenori vor fi creditate de MAIB cu dobânzi reduse şi la oferte avantajoase

Afacerile tinerilor antreprenori vor fi creditate de MAIB cu dobânzi reduse şi la oferte avantajoase

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele
  Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Un copil de 6 ani i-a lăsat fără replică și fără al treilea Golden Buz pe jurații...
 • Bulimia și ce are cu ea Instagramul. Ce spun psihologul și nutriționistul despre efectele...
Cele mai populare
 • 1
  Repeșciuc consideră neconstituțională decizia ANI de a-l priva de dreptul de a ocupa funcții publice
 • 2
  „Cred că este incorect să adresați asemenea întrebări femeilor tinere și frumoase”. Tauber (nu) răspunde de unde vin banii din care trăiește (FOCUS)
 • 3
  Andrei Năstase, despre cazul lui Morari: „Este parte a unei teribile reglări de conturi între procurori și procuraturi”