Care sunt fructele și legumele care te pot otrăvi

Care sunt fructele și legumele care te pot otrăvi

Sub pielea exterioară, fructul este neted, suculent și dulce. Piciorușele fructului de lychee - cunoscute și sub denumirea de litchi - pot fi un factor de descurajare pentru unele animale, dar pentru oamenii care doresc să-l spargă, este un tratament exotic și gustos. Și adesea, doar unul nu este suficient, transmite Agora cu referire la CNN.

Dar dacă sunt consumate prea devreme, în special de cineva care a pierdut masa de seară sau de un copil într-o stare de malnutriție, acest fruct aparent dulce poate fi și uneori fatal, așa cum s-a arătat recent de o boală mistică care a afectat orașul Muzaffarpur din India - cea mai mare regiune producătoare de lychee.

În fiecare an, sute de copii din India pot fi spitalizați cu febră și convulsii. Un raport recent a arătat că acestea se datorează, probabil, toxinelor provenind de la lycheele necorespunzătoare.

Publicitate

În combinație cu scăderea zahărului din sânge sau a malnutriției, aceste toxine pot duce la scăderea glicemiei sau la hipoglicemie. Acestea blochează producția de zahăr a organismului, care devine deosebit de periculoasă atunci când dormim, iar nivelurile de zahăr din sângele noastre cad în mod natural.

...

„Acest lucru ar putea duce la o encefalopatie, o schimbare în functionarea creierului”, a spus dr. Padmini Srikantiah de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din India, care a condus ancheta in Muzaffarpur.

„Toxinele naturale prezente în fructele lychee sunt asociate cu toxicitatea care a dus la această encefalopatie”, a spus ea. Este destul de posibil ca atunci când metabolismul glucozei este întrerupt, veți acumula alți metaboliți care ar putea avea și unele efecte toxice. Când victima este tânără și subnutriată, impactul este mai mare.

Dar lychee nu sunt singurele produse cu potențial de a ne otrăvi dacă sunt consumate prea devreme sau neprocesate. „(Multe) plante cresc nu în beneficiul nostru, ci pentru a se proteja de pradă”, a spus Peter Spencer, profesor de neurologie și științe ale sănătății ocupaționale la Universitatea Oregon de Sănătate și Știință.

Când ackee este un dușman

Ackee conține aceeași otravă ca lychee, cunoscut sub numele de hipoglicină. Natura toxică a fructelor ackee este bine înțeleasă în Jamaica și Africa de Vest, unde planta este cultivată. Este nativ din Africa de Vest și a fost adus peste Oceanul Atlantic în timpul comerțului cu sclavii.

Ca și fructul național - și simbolul național - al Jamaicei, este o parte esențială a mesei naționale a țării: ackee și salt. Dar localnicii nu știu să se apropie de un fruct necorespunzător sau chiar nefiert. Este mâncat fiert. Este bine cunoscut în Jamaica că dacă copilul tău mănâncă un fruct ackee nedeschis sau nefiert, mai bine te pregătești să-i duci la spital sau să-i dai o lingură de zahăr pentru a crește glucoza”, a spus Spencer.

...

Yucca (maniocul)

Cunoscută în Africa, America de Sud și părți din Asia, maniocul este a treia cea mai importantă sursă de calorii din aceste regiuni după porumb și orez, potrivit Băncii Mondiale, alimentând peste 600 de milioane de oameni la nivel global în fiecare zi.

De asemenea, cunoscut sub numele de yucca, este o legumă rădăcină, care este delicioasă prăjită, fiartă sau coaptă. Este, de asemenea,utilizată pentru a fi măcinată în făină. Dar capsula poate fi otrăvitoare dacă nu este procesată corespunzător.

...

Stați departe de fructele de vită

Acest fruct provine din Asia. Acesta este folosit ca un remediu pe bază de plante pentru o serie de afecțiuni în anumite părți ale tropicilor, dar dacă este consumat de cineva cu afecțiuni renale, poate fi fatal.

Conține toxine care afectează creierul și pot provoca tulburări neurologice, spune Fundația Națională a Rinichilor din SUA. Acestea sunt prelucrate și eliminate în cazul persoanelor cu rinichi sănătoși, dar persoanele cu afecțiuni renale cronice nu pot detoxifica fructele, lăsând toxinele și potențialul de vătămare gravă sau chiar deces. „(Este) un risc pentru oricine cu boli renale”, a spus Spencer. Simptomele de otrăvire cu fructe de mare includ sughiț, confuzie și convulsii.

...

Citește articolul integral pe CNN.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal