Totodată, el a subliniat că aplicarea noilor licențe va constitui o nouă etapă de promovare a serviciilor inovative de acces mobil la Internet în bandă largă, servicii care vor ușura munca și viața cotidiană a cetățenilor.

Potrivit directorului ANRCETI, prin acordarea licenţelor respective a fost urmărit scopul de a asigura sectorul de radiocomunicaţii cu resurse de spectru necesare pentru dezvoltarea reţelelor mobile în bandă largă şi asigurarea continuităţii furnizării serviciilor voce mobile GSM (2G), conform cerinţelor pieţei, crearea condiţiilor favorabile pentru o concurenţă loială pe această piaţă şi pentru maximizarea beneficiilor consumatorilor de servicii.

Directorul ANRCETI a declarat că aplicarea noilor licenţe de către furnizori va aduce mai multe beneficii consumatorilor de servicii, dar și întregii societăți. Consumatorii vor beneficia de o acoperire mai bună a teritoriului cu reţele mobile de bandă largă, de un număr mai mic de „zone de umbră” şi de un nivel mai înalt al calităţii serviciilor.

„Societatea va beneficia de o incluziune socială mai mare, de reducerea decalajului digital existent între localităţile urbane şi rurale și de o gamă largă de servicii de acces mobil la Internet în bandă largă, servicii care vor aduce mai multe locuri de muncă şi mai multe impozite acumulate la bugetul naţional”, a concluzionat Grigore Varanița.

În august curent, ANRCETI a eliberat celor trei furnizori de comunicații mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom) opt licenţe pentru dreptul de utilizare a frecvenţelor din benzile 800, 900 şi 1800 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile. Licențele vor fi aplicate începând cu 6 noiembrie curent și au o valabilitate de 15 ani. 

Primii doi furnizori au primit câte trei licențe fiecare (din toate cele trei benzi) și al treilea - două licențe (din benzile 900 şi 1800 MHz). În total, cei trei furnizorii au achitat la bugetul de stat, pentru licenţele primite, echivalentul în lei moldoveneşti a 62,5 milioane Euro (peste 1 miliard de lei).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!