VIDEO. Patru vameși au fost reținuți pentru escrocherii cu coletele poștale internaționale

VIDEO. Patru vameși au fost reținuți pentru escrocherii cu coletele poștale internaționale
Foto: politia.md


Șeful Postului Vamal Centru 4 al Oficiului Poștal MD2000 din municipiul Chișinău, împreună cu șase inspectori vamali, un operator poștal, doi administratori a două întreprinderi și o persoană civilă sunt suspectați de corupere pasivă și activă. Aceștia, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu sume impunătoare de bani, aproximativ cu 5 milioane lei.

Timp de trei luni de documentare, ofițerii Direcției Investigarea fraudelor economice a INI și procurorii Procuraturii Anticorupție, au stabilit că suspecții cu vârste cuprinse între 33 și 58 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, au creat o schemă de estorcare sistematică a mijloacelor băneşti, estorcând şi primind în perioada din 1 iunie 2016 - până în prezent, sume de bani de la persoanele destinatare ale coletelor poştale internaţionale, care se prezintă pentru a ridica coletele.

În schimbul sumelor de bani estorcate şi primite, funcţionarii din cadrul Serviciului Vamal, eliberau coletele poştale internaţionale, fără efectuarea controlului vamal propriu-zis şi fără calcularea şi încasarea drepturilor de import pentru acestea. Iar în cazul refuzului destinatarului de a respecta condiţiile formulate de funcţionarii Serviciului Vamal, aferent sumelor de bani solicitate, aceştia îi ameninţa cu tergiversarea procesului de vămuire şi calcularea unei valori exagerate a mărfurilor primite prin intermediul coletelor poştale internaţionale.

Pe parcursul documentării, polițiștii au înfăptuit un complex de măsuri speciale de investigații, efectuând mai multe livrări de control sub conducerea Procuraturii Anticorupție, măsură înfăptuită de către investigatorul sub acoperire.

Astfel, la 30 mai 2017, ofițerii Direcției Investigarea fraudelor economice și angajații Procuraturii Anticorupție au reținut în flagrant Șeful Postului Vamal Centru 4 și administratoarea unei companii de poștă privată, în urma transmiterii unei sume mari de bani în valută (dolari SUA). Mijloacele bănești au fost depistate și ridicate din biroul de serviciu al șefului Postului Vamal. În schema frauduloasă, acesta avea rolul de a coordona cu inspectorii vamali din subordine, acțiunile de devamare a containerelor cu colete poștale, cum ar fi efectuarea controlului superficial și completarea unor chitanțe de plată mai mici decât cele ce urmează a fi achitate pentru devamarea mărfurilor, în schimbul unor sume de bani, ca urmare a înțelegerii prealabile cu factorii de decizie din cadrul companiilor private ce prestează servicii poștale.

Concomitent, au fost efectuate 30 de percheziții la birourile de serviciu, domicilii și mijloacele de transport ale suspecților. 

Ca urmare a perchezițiilor efectuate, au fost depistate și ridicate listele persoanelor ce au remis colete și trimiteri poștale, liste cu datele persoanelor beneficiare de colete, notebook-uri cu informație ce vizează tranzacțiile economice, înscrieri de ciornă, baza de date contabilă, calculatoare, telefoane mobile, stickuri, contractele cu companii nerezidente, precum și ștampila unei entități economice înregistrate în Israel.

De asemenea, au fost ridicate documente vamale, un registru cu inscripții manuscris, o armă cu țeava lisă, trei cartușe calibru 12 mm, deținute ilegal, 18500 lei MDL, 3300 de dolari, 2250 euro, 100 leve bulgărești, 220 lire sterline, 1820 grivne, 90 roni, 25100 ruble rusești, 6650 lei, bani proveniți pe urma activității infracționale (coruptibile) și 38 mașini de cusut de model “Brother” fără careva acte de proveniență, depistate la domiciliul unei persoane civile bănuite în infracțiunea de activitate ilicită de întreprinzător, implicată în una din schemele frauduloase existente la Post Vamal (Poșta).

În procesul perchezițiilor, în masa de lucru a unui inspector vamal din cadrul zonei control vamal, în timpul serviciului, a fost depistat un plic cu bani, mijloace financiare care se prezumă că au fost estorcați de la persoane fizice pentru a nu fi taxați conform legislației vamale.

Ca urmare a operațiunii desfășurate, au fost reținute 7 persoane pentru 72 de ore, dintre care: șeful Postului Vamal Centru 4 (Poșta), trei inspectori vamali ai Postului Vamal Centru 4 (Poșta), un operator al Oficiului Poștal, două persoane (administratori a două companii de Poștă privată), alții trei angajați vamali și o persoană civilă datorită faptului că colaborează cu organele de drept, sunt cercetați penal în stare de libertate.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art.324 alin. 2, art. 325 al. 1 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de ” Corupere pasivă și activă” se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani.

La moment, forțele de ordine au inițiat un complex de măsuri de investigații pentru stabilirea tuturor persoanelor implicate în această schemă.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
ANALIZĂ | Este Moldova țara unde ar vrea un copil să se nască?

ANALIZĂ | Este Moldova țara unde ar vrea un copil să se nască?

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 24 Cazaclia. Află cine sunt candidații care au intrat în cursa pentru fotoliul de deputat în Adunarea Populară

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 24 Cazaclia. Află cine sunt candidații care au intrat în cursa pentru fotoliul de deputat în Adunarea Populară

Autoritatea Națională de Integritate cere Consiliului Superior al Magistraturii să dispună sancționarea a patru judecători

Autoritatea Națională de Integritate cere Consiliului Superior al Magistraturii să dispună sancționarea a patru judecători

Advertoriale
Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Mama donează câte 50.000 de lei pentru fiecare membru de familie. Așa explică fostul director SPPS suma de 940.000 de lei, pe care ANI o consideră avere nejustificată
 • 2
  CNESP are o nouă componență. Gavrilița: 50% dintre membri sunt specialiști și experți în sănătate publică
 • 3
  Canabisul ar putea fi scos de pe lista substanţelor interzise
 • 4
  Andrei Spînu: Chiar dacă vedem o creștere fulminantă a prețurilor la gaze pe piețele internaționale, asta nu va afecta imediat R. Moldova.
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.