Noi majorări! Gazul lichefiat a depășit 10 lei/litru

Noi majorări! Gazul lichefiat a depășit 10 lei/litru

Mai multe companii petroliere din Moldova au majorat astăzi prețul la gazul lichefiat în medie cu 50 de bani. Astfel, la panourile unor stații peco au fost afișate prețuri de 10,57 lei sau 10,50 lei. Deocamdată, ANRE nu a comentat aceste majorări, însă directorul executiv al Uniunii Importatorilor de Petrol, Victor Ghiţu, este de părere că majorările au fost efectuate de marii jucători de pe piață, din cauza conflictului din Ucraina.

„Astăzi, o tonă de gaz lichefiat a ajuns să coste 17 mii de lei, cel mai înalt nivel din ultimii ani. Este o situație pe plan internațional, iar noi ne conformăm. Mulți agenți economici spun că nu mai este rentabil și de aceea au operat aceste majorări”, a declarat Victor Ghiţu. Totodată, el nu exclude că ar urma scumpirea și altor tipuri de carburanți, având în vedere că valuta națională s-a depreciat în raport cu dolarul american.

Potrivit Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, în primul semestru al anului 2014, în Republica Moldova au fost importate în total 279. 982 tone de produse petroliere, sau cu 2,7 % mai mult decât în perioasa similară a anului precedent. Majorarea volumelor importate s-au înregistrat la motorină, în acelaşi timp au scăzut volumele importate de benzină şi gaz lichefiat, cu 4,8% și respectiv, cu 0,1%.

Principalele ţări din care s-a importat gazul lichefiat au fost: Federaţia Rusă - 51,3% şi Kazahstanul - 43,2%, cote de 5,4% şi 0,1% au fost importate din România şi respectiv din Bielorusia.

În primul semestru, benzina era vândută, în medie, la stațiile peco cu 17,69 lei/litru, motorina cu 19,90 lei/litru, iar gazul lichefiat cu 9,62 lei/litru. Ultima majorare la gaz lichefiat a avut loc în decembrie anul trecut.

ANRE nu are competențe să intervină în stabilirea prețurilor la carburanți, dar este abilitată cu dreptul de eliberare/retragere a licențelor de activitate și de monitorizare a pieței, inclusiv în vederea nedepășirii de către operatori a profitului de 10%, prevăzut de metodologia de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.