VIDEO. Ghidat prin vise de bunicul său. Povestea olarului Adrian Onuța din Hîncești

VIDEO. Ghidat prin vise de bunicul său. Povestea olarului Adrian Onuța din Hîncești

Un meșter popular din satul Mirești, r. Hîncești, spune că și-a îndeplinit vocația fiind ghidat prin mai multe vise de bunicul său, care a fost și el olar. Descendent din viță de olar, Adrian Onuța continuă vocația familiei sale și a devenit membru al Uniunii Meșterilor Populari din Republica Moldova și este astăzi unul dintre cei mai apreciați olari moldoveni.

Cariera lui Adrian Onuța a fost puternic marcată de bunicul său, care a practicat meseria pe care i-a cultivat-o și nepotului său. După moartea bunicului, pentru că nu-i reușeau obiectele de artă, Adrian Onuța a lăsat olăritul, preferând să se ocupe cu alte activități pentru a-și asigura existența. Îndeletnicirile sale au durat însă doar câțiva ani.

Într-o noapte, spune el, bunicul i-a vorbit în somn și l-a îndemnat să folosească cuțitul pe care l-a folosit și el pe vremea lui. Tânărul olar în devenire a ascultat sfatul și a început să experimenteze tot mai des, ajutat de cuțitul de lucru al bunicului său, până când lucrările sale au început să prindă un contur bine definit.

Publicitate

https://agora.md/videoframe/4673/620

Următorul pas a fost ieșirea din atelier: a început să meargă la târguri și expoziți de olărit. Deși toată lumea îi aprecia lucrările expuse, Adrian Onuța nu reușea să vândă mai nimic. Totul s-a schimbat când, la o expoziție de acest fel, stand-ul său a fost plasat în centrul evenimentului. Participanții la expoziție, admirându-i munca și aflând că tânărul este nepotul olarului Pavel Mereuță, i-au cumpărat toate obiectele.

Meșterul popular ne-a împărtășit câteva dintre tainele sale și ne-a vorbit despre cum se face o oală de calitate.

https://agora.md/videoframe/4674/620

În anii care au urmat, Adrian Onuța a creat din lut zeci de mii de obiecte de artă: oale, ulcioare, suveniruri, căni și multe altele. Eroul nostru spune că nu duce lipsă de comenzi și își învârtește roata olarului de dimineața până seara pentru a fi în pas cu cererea.

https://agora.md/videoframe/4675/620

Astăzi, pentru Adrian Onuță olăritul înseamnă nu doar un hobby, dar și principalul mijloc de existență a familiei. Atelierul său găzduiește o expoziție de oale, dar și un perete încărcat cu diplome. Printre acestea, la loc de cinste, se află portretul bunicului lui, Pavel Mereuță (vezi foto mai jos).

Mai mult, tradiția olăritului în familia Onuța are șanse mari de continuitate. Pe urmele tatălui lor calcă cei doi fii, care au la activ mai multe căsuțe și suveniruri confecționate, pe care Adrian Onuța le-a plasat cu mândrie sus, pe raftul din dreapta sa.

https://agora.md/videoframe/4676/620

Dar, până vor crește copiii, mica fabrica a mâinilor tatălui nu obosesc din a crea obiectele de artă populară.

...

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal