
FOTO. Pentru ei „Casa Ignatius” este cea „părintească”. Iată cum sunt ajutați tinerii de 15-18 ani, ieșiți din instituții rezidențiale
Ziua de 1 iunie este deopotrivă sărbătoare pentru fiecare persoană care a rămas în suflet copil. Organizația nonguvenamentală „Concordia Moldova” a inaugurat cu această ocazia Centrul de Tineret „Casa Ignatius” - o locuință comunitară care, de mai bine de un an, a devenit casă părintească pentru tineri ieșiți din instituțiile rezidențiale care își continua studiile sau au nevoie de asistență pentru a se încadra în viața socială.
・
La inaugurare copiii au avut parte de multă distracție, iar invitații de onoare și directorul au tăiat panglica simbolică. Casa a fost binecuvântată și sfințită de doi preoți romano-catolici din România și Austria.
„Studenții care învață la instituții superioare de învățământ au aici o casă părintească, pentru că ei nu au în altă parte unde merge în weekend și vacanțe. Este „Casa Ignatio de Laiola”, numită așa în cinstea unui preot iezuit care a fondat organizația mamă”, a remarcat Otilia Sîrbu, director executiv „Concordia Moldova”.
Dr. Thomas Birtel, președintele „Concordia Germania” a menționat în discursul său de la inaugurare: „Este o plăcere pentru noi, alături de colegii mei din bordul „Concordia Germania” de a inaugura „Casa Ignatius”. Mă bucur mult pentru tinerii care vor avea ocazia să învețe aici, să petreacă timpul liber și să fie fericiți. Ne bucură succesele „Concordia Moldova” și sperăm să avem împreună o colaborare fructuoasă.”

La eveniment a fost prezentă și Ministrul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, Stela Grigoraș, care amenționat inclusiv despre eforturile ministerului de a îmbunătăți legislația.
„Viața fiecărui copil se trăiește astăzi și contează atitudinea societății față de ei - ea se măsoară în așteptări și vise pentru viitor. Un eveniment de acest gen demonstrează responsabilitatea pe care o avem pentru societate, dar și cum abordăm drepturile copiilor și ce suport oferim în continuarea drumului lor prin viață. Doar prin conlucrarea frumoasă dintre stat și organizațiile non-profit putem veni în beneficiul tinerilor, în sprijinul lor concret, pe nevoile pe care le au.”

La „Casa Ignatius” tinerii care au absolvit instituțiile rezidențiale susținute de CONCORDIA Moldova, beneficiază de ghidare, consiliere pentru a obține abilități pentru viața independentă. Echipa de psihologi și asistenți sociali îi ajută să gestioneze problemele și conflictele din viața lor. Larisa Barat este asistent social pentru tineri la acest centru de la înființate, iar pe unii copii ne-a mărturisit că îi cunoaște încă de la vârsta de grădiniță.
„Noi venim cu suportul pentru educatori și tineri. Cel mai important pentru ei este să creeze o relație de încredere, să știe că are cine să îi asculte, să le dea o povață și să îi îndrume cum să procedeze în diverse situații: certuri cu colegii, neînțelegeri, frustrări sau lipsa comunicării. Ne străduim să fim pentru ei ca niște părinți, iar ei să aibă aici un mediu sigur, de încredere”, ne-a declarant asistenta.

Valeria are 18 ani este studentă la Colegiul Național de Comerț al ASEM și este beneficiară a serviciilor „Concordia” deja al 12-lea an. „Aici e acasă, ce poate să nu-mi placă? Am aici prieteni, apropiați, care mă înțeleg, Vica, Elena - cele mai bune prietene ale mele, dar și asistenții sociali - care sunt practic cei mai apropiați ajutori ai noștri”, povestește tânăra. Valeria cunoaște două limbi străine, iar visul ei este să își poată continua studiile peste hotare.
În cadrul centrului există și un Club de Tineret, dar și un cerc dedicat tinerelor mame. Copii pasionați de lucrul manual au parte de activități în cadrul atelierului de ceramică, iar tinerii cu pasiuni sau talente speciale sunt susținuți de organizație pentru a le valorifica. Alexandra Dumbravă are 18 ani și este elevă la Colegiul de Arte „Alexandru Plămădeală”. A fost susținută din clasa a V-a pentru a-și valorifica pasiunea pentru pictură, iar tablourile sale au fost vernisate chiar în curtea centrului.
„Am fost susținută chiar din clasa a V-a cu suport informațional, cu tot de ce aveam nevoie pentru ca să pictez. Acum absolvesc colegiul și mi-aș dori foarte mult să îmi pot continua studiile în Austria”, ne-a mărturisit Alexandra.


Deschiderea și activitatea Centrului de Tineret „Casa Ignatius” este posibilă grație „Medicorfondation” Lichtenshtein și CONCORDIA Austria, precum și a partenerilor locali: Metro, Sandriliona și Federația Moldovenească de Fotbal.
1.jpg)
P.