PLDM, PL și PCRM au părăsit plenul Parlamentului din același motiv. Deliu: „Parlamentul s-a transformat în colhoz”

PLDM, PL și PCRM au părăsit plenul Parlamentului din același motiv. Deliu: „Parlamentul s-a transformat în colhoz”

Trei fracțiuni parlamentare au părăsit, acum câteva clipe, în semn de protest, sala Parlamentului. Este vorba de liberali, liberali-democrați și comuniști, care au rămas nemulțumiți de acordarea grupului PPEM a acelorași drepturi ca și unei formațiuni parlamentare. 

Deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu, a spus că acest proiect ar favoriza corupția și, în semn de protest, a anunțat plecarea PLDM de la ședință.

„Au introdus în această dimineață proiectul de lege privind legiferarea grupurilor parlamentare. Legiferarea lor duce la stimularea coruperii și a traseismului politic. Nu putem tolera aceste modificări pe bunul plac al cuiva. Inițiativa noastră a fost susținută de PL și PCRM, dar cel mai interesat e că ședința Parlamentului continuă chiar dacă în ea sunt nu mai mult de 40 de deputați. Asta încă o dată ne demonstrează că Parlamentul R. Moldova s-a transformat într-un colhoz”, a declarat Deliu.

Acesta a fost apostrofat de deputatul de la tribună, Anatolie Zagorodnîi, care tocmai citea raportul comisiei: „Dați-mi voie măcar să citesc și apoi duceți-vă”, a spus Zagorodnîi.

În plen au rămas democrații și deputații neafiliați.

După ce și-a finalizat raportul, acesta a fost luat la rost de deputata PCRM, Inna Șupac, care i-a spus că nu este „moderatorul ședinței”. La scurt timp după asta, și PCRM a ieșit din sală.

„Acest proiect dorește să legitimizeze procesul de capturare a statului și a Parlamentul R. Moldova. Uitațivă cine a rămas la ședința Parlamentului - o singură fracțiune, cea a partidului Demorat. AU părăsit sala fracțiunile PCRM, PLDM, PL. Oare această ședință are vreo legitimitate? Sigur că nu”, a spus comunista Inna Șupac.

Potrivit colegului său de fracțiune, Oleg Reidman, „regulamentul dă ocazia diverselor tipuri de turiști politici pentru a organiza grupuri și ca să se bucure de aceleași drepturi ca fracțiunile parlamentare. Din punctul nostru de vedere nu este corect. În loc să lupte cu turismul politic care este rușinos, majoritatea parlamentară astăzi stimulează și creează condiții pentru traseismul politic.

Proiectul de lege propus de Grupul Popular European, în privința completării regulamentului Parlamentului, a fost votat de către deputați în prima lectură încă în aprilie. Inițiativa legislativă presupune acordarea unui grup parlamentar, format din cel puțin 5 deputați neafiliați sau independenți, de aceleași drepturi de care se bucură o fracțiune parlamentară.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal