Rezervația Cultural Naturală „Orheiul Vechi”, Butuceni, va găzdui cea de-a doua ediție a Festivalului de Muzică Clasică „descOpera”. Festivalul va avea loc între 9 și 11 iunie și vine cu un program inedit de muzică clasică, prezentată de colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Acestea vor fi dirijate de austriacul Friedrich Pfeiffer.
Festivalul se va deschide vineri, 9 iunie, la ora 19:00, cu un concert de perle din muzica clasică, intitulat „De la Baroc la Romantism”. Sâmbătă, va avea loc reprezentaţia lui Bizet Carmen, susținută de colectivul de soliști, corul și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet. Închiderea festivalului va avea loc duminică, 11 iunie, cu un concert din muzica lui Iohan Shtraus.
Ministra Culturii, Monica Babuc, a îndemnat toți iubitorii de artă să vină să-și petreacă timpul la Orheiul Vechi.
„Haideți să lăsăm nunțile și cumetriile și alte petreceri tradiționale și să venim la un eveniment, care costă foarte ieftin. Mi se pare un preț rezonabil ca să îmbinăm frumusețea locului cu frumusețea muzicii”, afirmă Monica Babuc.
Organizatorii cred că festivalul este o bună modalitate și pentru atragerea turiștilor. Pentru promovarea festivalului săptămâna viitoare în Moldova se vor afla trei grupuri de jurnaliști străini. 20 de jurnaliști din Italia și Polonia. Televiziuni, reviste de turism și culturale.
„Este un eveniment inedit în această regiune a Europei centrale și de est și are un potențial extrem de valoros pe care trebuie să-l valorificăm în scopul de a promova RM ca destinație turistică. Asemenea evenimente reprezintă o modalitate de a aduce turiști, care știu să prețuiască cultura și ne înțeleg tradițiile, care în alte țări nu s-au mai păstrat. Organizarea festivalului la Butuceni este un plus valoare. Din toate destinațiile turistice din Republica Moldova, Orheiul Vechi este una dintre rezervațiile care se regăsesc în toate broșurile turistice or micii prestatori de servicii turistice din această regiune pot să se dezvolte și să contribuie la dezvoltarea regiunii prin valorificarea aceasta de turiști, care este în creștere. Este o contribuție pentru dezvoltarea unei industrii”, susține Diana Lazăr, USAID Moldova.
Prețul unui bilet este de la 150 de lei până la 300 de lei per concert sau toate concertele împreună. Biletele pot fi procurate la casele Teatrului Național de Operă și Balet și a Filarmonicii Naționale, dar și online pe iTiket.
Vezi și aceste știri

Elon Musk a fost dat în judecată de investitorii Twitter. Miliardarul e acuzat că ar fi manipulat piața

O fostă profesoară de istorie a devenit prima femeie care conduce o unitate de artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei
