Liderii și oamenii de afaceri din diferite țări ale lumii și-au exprimat dezamăgirea după ce președintele american, Donald Trump, a anunțat retragerea SUA din Acordul de la Paris, privind schimbările climatice. Publicația Firstpost, a adunat cele mai importante declarații, preluate de la Agenția France-Presse.
FRANȚA
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că decizia lui Donald Trump va afecta negativ atât interesele SUA, cât și cetățenii americani. Macron a precizat că nu dorește renegocierea acordului și i-a invitat pe oamenii de știință și antreprenorii americani să vină în Franța pentru a lucra împreună în privința soluționării problemelor de mediu.
„Respect această decizie, însă cred că este o greșeală, pentru Statele Unite și pentru planeta noastră”, a declarat Macron într-un discurs televizat.
„Mă adresez tuturor oamenilor de știință, inginerilor, antreprenorilor și cetățenilor responsabili care au fost dezamăgiți de decizia președintelui Statelor Unite. Vreau să le spun că ei vor găsi în Franța o a doua patrie. Îi îndemn: veniți și lucrați aici împreună cu noi - pentru a elabora soluții concrete pentru clima și mediul înconjurător. Vă asigur că Franța nu va ceda în această luptă.”
Președintele francez și-a încheiat declarația cu mesajul „Make the Planet Great Again!", după modelul sloganului lui Trump, „Make America Great Again".
MAREA BRITANIE
Premierul Britanic, Theresa May, a regretat decizia președintelui american, accentuând importanța acordului pentru viitorul planetei.
„Acordul de la Paris oferă un cadru global adecvat pentru a proteja prosperitatea și securitatea generațiilor viitoare, asigurând totodată că energia va continua să fie accesibilă pentru cetățeni și întreprinderi”, a declarat May.
GERMANIA, ITALIA ȘI FRANȚA
Trei din cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene - Germania, Italia și Franța - au făcut o declarație comună pentru a critica acțiunea lui Trump și pentru a respinge propunerea de renegociere a acordului.
„Observăm cu regret această decizie a Statelor Unite [...] Acordul de la Paris este un instrument vital pentru planeta noastră, pentru societate și economie”.
PREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a calificat decizia lui Trump drept „o greșeală serioasă” și a insistat ca Uniunea Europeană și R. Chineză să conducă eforturile de punere în aplicare a Acordului de la Paris.
„Alături de China, Uniunea Europeană va lupta pentru o viziune globală, în care noi lucrăm împreună pentru a face față provocărilor comune. Împreună vom efectua trecerea la o economie ecologică care este în interesul copiilor și nepoților noștri”.
CANADA
Premierul Canadei, Justin Trudeau, i-a telefonat lui Trump pentru a-și expresa dezamăgirea față de decizia guvernului american. Totodată, Trudeau a exprimat angajamentul Canadei „de a lucra la nivel internațional pentru a face fața schimbărilor climatice”.
MEXIC, BRAZILIA ȘI FIJI
Miniștrii mexicani au declarat că este absolut necesar „din punct de vedere moral” ca lumea să fie la înălțimea angajamentelor asumate odată cu semnarea Acordului de la Paris, iar Ministerul Afacerilor Externe brazilian și-a exprimat „îngrijorarea” față de poziția Washington-ului. Premierul fijian, Voreqe Bainimarama, care va lucra în calitate de președinte la negocierile Națiunilor Unite privind clima din noiembrie 2017, a etichetat anunțul făcut de Trump drept unul „dezamăgitor”.
„Regret că America a pierdut rolul de lider, însă lupta abia începe”, a spus Voreqe Bainimarama.
OAMENI DE AFACERI
Reprezentanții lumii afacerilor, inclusiv cei din sectorul tehnologic și financiar, s-au distanțat de opinia lui Trump conform căreia decizia este necesară pentru a contracara excesul reglementărilor care stau în calea comerțului.
Fondatorul companiei Tesla, Elon Musk, a confirmat că ar putea părăsi postul de consilier pentru afaceri la Casa Albă în semn de protest. „Plec din consiliile prezidențiale. Schimbările climatice sunt reale. Retragerea din Acordul de la Paris nu este bună pentru America sau pentru lume”, a scris Musk, urmat de șeful Disney, Robert Iger, care a anunțat că plecarea lui este o „chestiune de principiu”.
Alți reprezentanți ai sectorului industrial și tehnologic s-au arătat frustrați de decizia Casei Albe și au promis că vor continua să lucreze pentru combaterea încălzirii globale.
„Sunt decepționat de decizia privind Acordul de la Paris”, a scris Jeff Immelt, directorul general al General Electric, pe Twitter. „De acum înainte, industria n-ar trebui să depindă de guvernare”.
În primul său mesaj pe Twitter, șeful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a numit decizia lui Trump „un pas înapoi” pentru mediul înconjurător și pentru rolul SUA de lider la nivel mondial.
Vezi și aceste știri

Seceta din Italia a scos la iveală o bombă de 450 kg din Al Doilea Război Mondial, după ce nivelul apei din râul Pad a scăzut (VIDEO)

Lumea-n palmă | Vizită și nervi din Europa până în Asia, panică în Balcani și un raport ce a provocat „suferință și ură”
