Trei atacuri consecutive soldate cu victime au avut loc sâmbătă noaptea la Londra. Vladimir Vladimir Putin a fost primul lider străin care l-a vizitat pe noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, la Versailles. O furtună violentă a lovit Moscova. Rusia răspunde simetric la expulzarea diplomaților săi din Republica Moldova și Estonia. Liderii Uniunii Europene condamnă ieșirea SUA din tratatul de la Paris. Agora vă prezintă cele mai importante evenimente care au avut loc în această săptămână în Europa.
Marea Britanie: Trei atacuri consecutive la Londra
Trei atacuri consecutive soldate cu victime, au avut loc sâmbătă noaptea, într-un interval de aproximativ două ore.
Mai întăi o furgonetă în plină viteză, a intrat în mulțime pe London Bridge. Mai târziu, mai multe persoane cu cuțite au atacat oamenii în zona Borough Market. Un alt incident a avut loc în zona Vauxhall, poliția a declarat că ultimul incident nu are legătură cu primele două atacuri.
Incidentele de pe pod și în Borough Market au fost clasificate drept atacuri teroriste. Trei atacatori au fost uciși.
Până la 7 persoane au murit în incidentul de pe London Bridge.
Duminică, prim-ministrul britanic Theresa May va convoca o ședință de urgență.
Atacurile teroriste au avut loc la doar patru zile înainte de alegeri parlamentare.
Franța: Întrevederea Macron - Putin la Versailles
Președintele francez, Emmanuel Macron l-a primit luni la Versailles pe omologul său rus, Vladimir Putin.
Printre temele discutate au fost: Soluționarea pașnică în Siria și Ucraina, situația din Libia și pe peninsula coreeană, relațiile Rusiei cu UE.
„Este foarte important să avem un dialog cu toate părțile la masa de negocieri, cu toți participanții la conflictul sirian, inclusiv cu reprezentanți ai domnului Bashar al-Assad”, a declarat Emmanuel Macron.
Vladimir Putin a fost primul lider străin care l-a vizitat pe noul preşedinte al Franţei.
Rusia: O furtună violentă a lovit Moscova
Cel puțin 11 persoane în Moscova și cinci în regiunea Moscovei au murit într-o furtună puternică care a lovit capitala Rusiei.
Zeci de oameni au avut nevoie de asistență medicală, peste 100 dintre aceștia au fost internați în 10 spitale din oraș.
Ploaie torențială și rafalele de vânt cu o viteză de până la 28 m/s au provocat și întârzieri pe aeroporturile din Moscova.
Sute de arbori au fost dezrădăcinate, iar sute de structuri în Moscova și în regiune au fost avariate.
Peste 20 de localități au rămas fără curent electric.
Război diplomatic: Rusia vs Moldova și Estonia
Rusia - Moldova
Cinci diplomaţi ruşi au fost declaraţi luni, 29 mai, „persona non grata” de către autorităţile de la Chişinău.
Ministerul rus de Externe a anunţat miercuri, 31 mai, că cinci diplomaţi moldoveni sunt declaraţi persona non grata şi obligaţi să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse, acesta fiind un răspuns simetric la acțiunile Chișinăului.
„În istoria de 25 de ani a relaţiilor diplomatice moldo-ruse, nu ne-am mai aflat atât de aproape de marginea prăpastiei cum suntem acum”, a comentat situația președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.
Rusia - Estonia
Tot miercuri, 31 mai, Ministerul rus de Externe a anunţat că doi diplomaţi estonieni sunt declaraţi persona non grata, acesta fiind un răspuns simetric la acțiunile Tallinnului.
Asta după ce vineri, 26 mai, autoritățile estoniene au dispus consulului general al Rusiei în Narva Dmitri Kazennov și consulului Andrei Surgaev să părăsească țara, fără a anunța motivele deciziei.
UE condamna ieșirea SUA din tratatul de la Paris
Liderii Uniunii Europene condamnă decizia președintelui american Donald Trump să-și retragă țara sa din Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice, semnat acum șase ani.
„Eu respect decizia, dar cred că e o greșeală atât pentru Statele Unite, cât și pentru întreaga planeta noastră. Încă o dată declar deschis, că Acordul de la Paris rămâne în vigoare și va fi pus în aplicare nu doar de Franța, ci și de toate celelalte țări. Pentru că nu contează unde locuim, oricine am fi, noi toți avem o responsabilitate comună: de a face planeta noastră din nou măreață”, a declarat președintele Francez, Emmanuel Macron.
Cancelarul german, Angela Merkel și-a exprimat regretul în legătură cu decizia lui Donald Trump și a lansat un apel ca toate părțile implicate să depună toate eforturile în acest domeniu.
Prim-ministrul britanic Theresa May a confirmat angajamentul țării sale de a urma Acordul privind schimbările climatice. Ea a menționat că decizia președintelui american a dezamăgit-o.