Nistor Grozavu, cu raport la premier pe subiectul salubrizării orașului Chișinău

Nistor Grozavu, cu raport la premier pe subiectul salubrizării orașului Chișinău

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat duminică la Guvern o şedinţă operativă cu participarea factorilor de decizie pentru identificarea soluțiilor de evacuare a deşeurilor din Chișinău. Viceprimarul  municipiului Chişinău, Nistor Grozavu a comunicat că situaţia dificilă s-a iscat acum două zile, după ce zeci de locuitori ai comunei Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din localitate.

„Oamenii protestează pentru că au fost dezamăgiţi. De ce s-au făcut promisiuni, dacă acestea nu pot fi realizate. Autorităţile trebuiau să vină cu propuneri raţionale, viabile, cu termene clare, care să fie respectate. Nu concludem doar că deşeul trebuie depozitat. Există tehnologii, trebuie făcute investiţii, creată infrastructura necesară pentru reciclarea deşeurilor”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Premierul dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze minuţios situaţia creată şi să vină cât mai curând posibil cu propuneri raţionale, cu soluţii concrete şi condiţii în care acestea pot fi realizate în timp util. Grupul de lucru include reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Chişinău, ai Primăriei s. Bubuieci, ai Î.M. Regia „Autosalubritate”, dar şi ai autorităţilor publice centrale: reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, ai Ministerului Economiei şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Publicitate

De asemenea, membrii grupului de lucru vor purta discuţii cu locuitorii satului Bubuieci în vederea găsirii unei soluţii, care ar permite rezolvarea problemelor abordate, precum şi asigurarea salubrizării oraşului Chişinău.

Suplimentar, Premierul a dispus revizuirea Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027 şi a Planului de implementare a acesteia. „Avem nevoie de elaborarea unei viziuni clare asupra managementului deşeurilor în Republica Moldova, dar şi asupra acţiunilor care au fost sau se impun a fi întreprinse în perioada imediat următoare”, a punctat șeful Executivului.

Menționăm că deja de câteva zile gunoiul din Capitală nu se evacuează. Locuitorii satului Bubuieci au interzis accesul mașinilor de evacuare spre groapa de gunoi din localitate.

În luna martie curent, locuitorii din Bubuieci au primit asigurări din partea autorităţilor locale că în timp de 45 de zile acestea vor găsi un alt loc pentru evacuarea deşeurilor, dar promisiunea nu a fost respectată.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal