Decăderea din drepturile părintești din cauza narcomaniei este constituțională

Decăderea din drepturile părintești din cauza narcomaniei este constituțională

Curtea Constituțională (CC) a decis astăzi că decăderea din drepturile părintești din cauza narcomaniei nu contravine Constituției. Potrivit Curții, narcomania poate servi ca temei „în măsura în care decăderea din drepturile părintești nu se aplică de către instanța de judecată în mod automat, ci este decisă în interesul superior al copilului”.

Sesizarea a fost depusă de Andrei Lungu, avocatul unui tată care a ajuns la Curtea Supremă de Justiție pentru faptul că a fost decăzut din drepturile părintești, după ce a fost diagnosticat cu narcomanie.

Potrivit acestui părinte, Codul Familiei ar fi prea restrictiv, când prevede decăderea din drepturi părintești chiar și atunci când un părinte se află în tratament împotriva dependenței de droguri. Astfel, reclamantul a pretins că ar fi încălcat dreptul la viață intimă, familială și privată din Constituție.

Potrivit alineatului f) al articolului 67 din Codul Familiei, părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti dacă suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie.

Hotărârea CC este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.