Pe parcursul anului trecut de către Consiliul Concurenței au fost finalizate 16 cauze judiciare, dintre care 12 au fost câștigate. Autoritatea a aplicat amenzi în valoare totală de 19,21 milioane lei, dar în bugetul de stat a fost reușită încasarea unei sume de patru ori mai mică.
Astăzi, 6 iunie 2017, a avut loc lansarea Raportului de activitate a Consiliului Concurenței pentru anul 2016.
Astfel, pe parcursul anului trecut Consiliul Concurenței a definitivat proiectul programului național în domeniul concurenței și ajutorului de stat. Programul prevede o abordare complexă şi strategică a problemelor, obiectivelor şi acţiunilor ce se impun a fi realizate pentru dezvoltarea mediului concurenţial şi stimularea concurenţei în vederea promovării intereselor legitime ale consumatorilor, creşterii competitivităţii economiei pe plan internaţional.
În 2016, autoritatea a constatat 60 de cazuri de încălcare a legislației concurențiale s-au aflat în derulare, precum și 31 de cazuri de încălcare a legislației cu privire la publicitate. În total, pe parcursul anului trecut Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în valoare totală de 19,21 milioane lei, în bugetul de stat fiind încasate 4,71 milioane lei.
În rezultatul examinării judiciare, pe parcursul anului 2016, a acțiunilor intentate în temeiul Legii concurenței, au fost finalizate 16 cauze, dintre care, în 12 cazuri instanța de judecată a dat câștig de cauză Consiliului Concurenței. Acest fapt denotă o rată a câștigurilor în instanța de judecată în mărime de 75%.
Nevoia de eficientizare a activității Consiliului Concurenței în procesul de realizare și furnizare a serviciilor publice, a determinat introducerea sistemului indicatorilor de performanță. Acest sistem face posibilă evaluarea consumului de resurse în raport cu rezultatele obținute și compararea lor cu nivelurile stabilite ca obiective planificate. Astfel, în anul 2016, impactul pozitiv asupra bunăstării consumatorilor a fost de 5 ori mai mare decât resursele publice utilizate de autoritate.
Pentru anul 2017 Consiliul Concurenței își propune să fie realizată:
1) Implementarea Programului național în domeniul concurenței și ajutorului de stat. Programul va asigura o nouă abordare de dezvoltare a concurenței și deschiderea sectoarelor economice către concurență. Intensificarea eforturilor pentru promovarea culturii concurențiale în vederea lărgirii spectrului de participanți la evenimentele de advocacy.
2) Intensificarea eforturilor în vederea identificării ajutoarelor de stat ilegale și/sau utilizate abuziv. Elaborarea și adoptarea Raportului privind ajutoarele de stat acordate în anul 2016.
3) Intensificarea activităților pro-active de investigare, realizarea studiilor utile de cunoaștere a piețelor (în comun cu partenerii de dezvoltare), revizuirea cadrului normativ de reglementare a mediului de afaceri privind compatibilitatea cu Legea concurenței, aplicarea softului pentru investigații.
4) Fortificarea capacităților instituționale.
5) Realizarea angajamentelor Consiliului Concurenței stipulate în documentele de importanță internațională și națională asumate în materie de concurență și ajutor de stat, prevăzute în: Acordul de Asociere și PNAAA, Foia de parcurs privind ameliorarea competitivității, Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018.
Vezi și aceste știri

Evaluare mai strictă pentru capacitatea de rambursare a împrumuturilor: BNM a aprobat un regulament privind creditarea responsabilă

Dodon, după ce procurorii au solicitat mandat de arest: „Împotriva unui lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane”

Elevii din Republica Moldova au cucerit trei medalii de bronz și mențiuni de onoarela Olimpiada Europeană de Fizică
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
